Johannes Hahn a îndemnat Chișinăul să asigure respectarea statului de drept

Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, a îndemnat autoritățile din R. Moldova să asigure respectarea statutului de drept. Potrivit agenției Infotag, despre aceasta oficialul european a scris pe pagina sa de Twitter, comentând expulzarea celor șapte cetățeni turci, angajați ai Liceului „Orizont” din Chișinău.

„În acest caz, așteptăm ca Guvernul și autoritățile din R. Moldova să respecte regulile și legea, precum și toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johannes Hahn .

De asemenea, șapte deputați din Parlamentul European au făcut apel către Președintele R. Moldova, Igor Dodon și prim-ministrul Pavel Filip. Ei au cerut respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că unele țări au uitat complet că sunt obligate să respecte convențiile și protocoalele internaționale care au fost stabilite pentru protecția primară a drepturilor omului. Moldova este un stat angajat pe drumul european, care împărtășește valorile europene și este timpul să-și dovedească angajamentul, prin acțiuni care să respecte drepturile fundamentale ale omului, tratatele europene și Carta UE ale Drepturilor Fundamentale”, se arată într-un comunicat semnat de mai mulți europarlamentari.

La 6 septembrie, șapte persoane de origine turcă, din administrația liceului „Orizont” au fost reținute. SIS a anunțat că desfăşoară „o operaţiune complexă, pe linia prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, în mai multe localităţi din ţară”.

Share
855 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *