Jagland despre proiectul lui Plahotniuc

jagland2Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat, în cadrul unei întrevederi cu membrii delegației Parlamentului R. Moldova în cadrul Adunării Parlamentare al Consiliului Europei, decizia parlamentarilor de la Chișinău de adoptare a sistemului electoral mixt. Reamintim că vineri, 19 aprilie, deputaţii au votat, în a doua lectură, cu 63 de voturi pentru, proiectul deputatului PD, Vlad Plahotniuc, care prevede implementarea sistemului electoral mixt.

Potrivit proiectului de lege, 50 de deputaţi vor fi aleşi prin vot direct în 50 de circumscripţii la nivel naţional. Deputaţii fracţiunii parlamentare a PCRM a părăsit sala de şedinţe a Legislativului, în semn de protest faţă de adoptarea acestei legi. De asemenea, pentru a fi ales, deputatul trebuie să acumuleze peste 50% din voturi, iar în cazul în care nu sunt acumulate voturile suficiente – este organizat turul doi de scrutin.

”Actualul sistem electoral din R. Moldova favorizează dreptul și voința exclusivă a liderilor politici la întocmirea listelor de candidați pentru calitatea de deputat în parlamentul RM”, a declarat Thorbjorn Jagland, citat de ziarulnaţional.md si 24h.md.

Share
3.087 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *