Incredibil! În lume e un MARE deficit de vin

vinLumea este amenințată de un deficit de vin în condițiile în care cererea depășește considerabil oferta de acest produs.

Potrivit Agenției ”INFOTAG” care citează datele unui studiu al corporației financiare  Morgan Stanley (SUA), cererea pentru vin în anul 2012 a depășit oferta cu 300 mil. lăzi, ceea ce reprezintă cel mai mare indicator pentru 40 de ani de observații.

În studiu se constată că producția de vin în anul 2012 de asemenea a coborât la cel mai scăzut nivel pentru 40 de ani. Specialiștii relevă producția de vin în descreștere după momentul de vârf din anul 2004, când oferta a fost mai mare decât cererea cu 600 mil. lăzi.

”Creșterea consumului de vin ar trebui corelată cu faptul că mulți dintre cei care în condițiile crizei financiare globale trecuseră la băuturile alcoolice tari, acum se întorc la vin. În situații de stres oamenii  au preferat băuturile tari, care ”lovesc” rapid în conștiință”, a explicat pentru”INFOTAG” vicepreședintele companiei vinicole Lion Gri, Nelly Sonic.

În opinia managerului, vinul conține și el o doză mică de alcool, dar a fost mereu, este și va fi o băutură despre care anticii au spus că este una ”tămăduitoare”, potolindu-și setea cu ajutorul lui.

”Deficitul de vin din lume ar trebui explicat și prin faptul că multe companii au început să facă distilate din vin. Volumele producției de vin sunt influențate și de condițiile climaterice, a căror schimbare determină recolte de struguri mai mici în Franța, Spania, alte țări”, a menționat Sonic.

Specialista în vinificație a spus că mulți consideră mai eficientă producerea de țuică, brandy, decât de vinuri calitative. ”Totuși, regii au băut mereu nu țuică, ci vin”, a amintit managerul Lion Gri, companie care în anul 2013 a crescut cu 15% producția de vin comparativ cu anul 2012.

Nelly Sonic  a mai menționat că consumul regulat și moderat de vin roșu adaugă globule roșii în corpul uman, care se luptă cu celulele canceroase, iar vinurile albe influențează tensiunea, fiind cel mai bun antioxidant.

Managerul a invocate exemplul francezilor, care nu suferă de plăcuțe colesterolice. ”Și asta pentru că au tradiția și cultura consumului de vin, ei beau o doză moderată de vin la dejun, la prânz și la cină”, a conchis vicepreședintele Lion Gri, Nelly Sonic.

”INFOTAG” precizează: Compania moldo-americană Lion Gri a împlinit în toamna acestui an 16 ani. Întreprinderea dispune de fabrici de vinificație primară, subsoluri proprii în vecinătatea Chișinăului  în care sunt maturate și păstrate 8 mil. sticle de vin spumant, produse după tehnologia clasică franceză; de o producție cu linii moderne de îmbuteliere a vinurilor în zona economică liberă ExpoBusinessChișinău. Lion Gri a înregistrat maxima istorică la producția și comerțul cu vinuri în anul 2004, reușind să exporte 25 mil. sticle. În anul 2012, Lion Gri în colaborare cu un partener chinez a construit o fabrică modernă de îmbuteliere a vinurilor moldovenești în zona economică liberă Suefenhi. Întreprinderea mixtă moldo-chineză UraVin a început să îmbutelieze vin moldovenesc. Fabrica are o capacitate de îmbuteliere de 60 mil. sticle pe an. În acest răstimp, Lion Gri a extins suprafața viilor proprii la 1,7 mii ha, care au intrat în faza de rod activă. Activele Lion Gri sunt evaluate la 75-80 mil. euro.

Share
1.970 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *