A început parafarea Acordului de Asociere

Republica Moldova şi Uniunea Europeană parafează în aceste clipe Acordul de Asociere între RM şi UE. Aflăm despre aceasta dintr-o fotografie plasată de fostul şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, pe pagina sa de facebook. acord-de-asociere

Documentele aferente Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană cu Republica Moldova, sunt semnate de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman şi de vice-ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Alături de aceştia sunt negociatorii şefi din partea UE. Este vorba de şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, şi negociatorul şef din partea UE privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv, Luc Devigne.

Procedura de parafare a Acordului de Asociere va dura câteva ore bune, întrucât Acordul conţine peste 1200 de pagini care necesită să fie semnate.

Summitul Parteneriatului Estic se desfăşoară o dată la doi ani. Anul acesta a ajuns la a treia ediţie şi este găzduit de Lituania, care deţine în prezent preşedinţia UE. Aproximativ 1500 de persoane, printre care şefi de stat sau de guvern din UE şi din vecinătatea estică a blocului comunitar vor participa la eveniment.

La acest summit Republica Moldova şi Georgia urmează să parafeze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, iar Ucraina urma să semneze Acordul de Asociere, însă aceasta a anunţat săptămâna trecută că suspendă procesul de pregătire pentru semnarea documentului.

Eco.md

Share
696 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *