În universitățile din Moldova au fost înmatriculați peste 17 mii de studenți

03A93P5T; 03A93P5T

Peste 17 mii de studenţi au fost înmatriculaţi în acest an la studii de învăţământ superior în universităţile din Republica Moldova. În sesiunea de admitere 2018 înmatricularea la ciclul I – studii superioare de licenţă s-a desfăşurat la 169 de specialităţi, oferta fiind de 4906 locuri bugetare, iar la master – 2876 de locuri finanţate din bugetul de stat, în 17 instituţii de învăţământ de stat şi nouă instituţii private. Datele au fost anunţate în cadrul unei întrevederi a ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc cu rectorii universităţilor.

Astfel, la ciclul I, licență – la locurile cu finanțare bugetară au fost înmatriculați 4509 de studenți (92% din plan), vacante rămânând 397 locuri bugetare (în comparaţie cu 700 locuri în sesiunea 2017); la ciclul I, licență – la locurile cu taxă au fost înmatriculați 7733 de studenți (cca 57% din planurile instituțiilor); la ciclul II, master – la locurile cu finanțare bugetară au fost înmatriculați 2871 de masteranzi (99% din plan), vacante rămânând doar 5 locuri bugetare (80% în sesiunea 2017); la ciclul II, master – la locurile cu taxă au fost înmatriculați 2038 de masteranzi (cca 46% din planurile instituțiilor), se arată într-un comunicat de presă emis de MECC.

Totodată, la cota-parte pentru absolvenții raioanelor de est au fost înmatriculate 159 de persoane, ceea ce constituie 58% din locurile planificate de Guvern, iar la cota de 15% au fost înmatriculate 312 de persoane, ceea ce reprezintă 43% din locurile bugetare oferite categoriilor socialmente vulnerabile.

Tot în cadrul acestei întrevederi, ministrul Monica Babuc a discutat și despre condițiile de trai în care sunt cazați studenții. Oficialul le-a adus la cunoștință rectorilor că înainte de ședință a efectuat vizite inopinate la mai multe cămine studențești, pentru a se documenta în privința condițiilor de trai.

„Vă felicit cu ocazia începutului noului an academic și vă doresc să aveți parte de performanțe și realizări frumoase. Dar să știți că mai este mult de muncit la capitolul management instituțional și gestionarea corectă a resurselor financiare, iar condițiile precare din unele cămine studențești confirmă acest lucru. Vă rog să vă sesizați și să întreprindeți toate măsurile necesare pentru redresarea situației”, a declarat Monica Babuc.

Totodată, precizăm că ministrul Monica Babuc a întreprins ieri mai multe vizite inopinate la Căminele nr. 4 și nr. 12 ale Universității de Stat din Moldova, unde sunt cazați studenți de la Facultățile de Jurnalism, Științe Economice, Drept, Istorie și Filosofie, precum și la Căminul nr. 6 al Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă”, unde locuiesc studenți de la Facultățile de Științe ale Educației, Informatică, Istorie și Geografie.

La solicitarea USM şi UTM la domeniul TIC au fost transferate locuri bugetare de alte specialităţi. Astfel, în acest an au fost înmatriculate la domeniul TIC peste 580 persoane cu finanţare bugetară (în plan erau doar 450 de locuri bugetare).

Constatăm că și în sesiunea de admitere din acest an cele mai solicitate specialități au rămas a fi următoarele: Drept – 18 cereri/ 1 loc; Finanțe – 15 cereri/ 1 loc; Contabilitate – 12 cereri/ 1 loc; Tehnologii informaționale şi comunicaționale – 6 cereri/ 1 loc; Arhitectură – 4 cereri/1 loc; Tehnologia și managementul alimentației publice – 3 cereri/1 loc.

Share
738 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *