În țară se circulă în condiții de iarnă, drumuri impracticabile nu sunt

Pe drumurile naționale se circulă în condiții de iarnă. În jumătatea de sud și centru a țării pe carosabil s-a format ghețuș. Drumuri blocate nu au fost raportate, iar persoanele care sunt echipate corespunzător nu au probleme în deplasare, transmite IPN cu referire la informația oferită de Administrația de Stat a Drumurilor.

Cele mai periculoase sectoare de drum, care tranzitează pante, sunt supravegheate în mod special. Informația privind starea drumurilor se actualizează la fiecare trei ore.

Potrivit Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) până la această oră, în procesul tehnologic au fost antrenate 214 utilaje speciale, 1633,3 tone de material antiderapant și 294 de muncitori rutieri.

Conducătorii auto sunt îndemnați să se deplaseze cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor, să păstreze o distanță mai mare între automobile, astfel încât să reușească manevra de frânare și să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor.

Șoferii pot verifica care este starea drumurilor în timp real, pe site-ul Administrației de Stat a Drumurilor: www.asd.md. Cei care nu au acces la internet pot să se informeze dacă un anumit traseu este sau nu blocat sunând la numărul de telefon: (022)225530, serviciu disponibil 24 de ore din 24.

Potrivit municipalității, și în capitală se circulă în condiții de iarnă, iar serviciile de profil intervin, în conlucrare cu Inspectoratul Național de Patrulare, pentru depășirea situațiilor problematice apărute. Transportul public circulă pe toate rutele municipale.

În dimineața zilei, la linie au fost emise 307 troleibuze şi 91 de autobuze. Administrația RTEC Chișinău a decis retragerea de la linie a 8 troleibuze cu remorcă și înlocuirea acestora cu unități obișnuite, aflate în rezerva întreprinderii.

Dimineață, de la ora 03.30, drumarii au împrăștiat antiderapant cu 30 de unități specializate. Au fost utilizate 280 tone de antiderapant, în timp ce ieri au fost împrăștiate circa 600 tone de nisip cu sare. Regia locativ-comunală a intervenit de la ora 01.00, cu 36 de utilaje, fiind împrăștiate 5 tone de antiderapant, pe trotuare și în curți. De asemenea, de la ora 05.00, 350 de muncitori lucrează la curățarea stațiilor de așteptare a transportului public. Pe parcursul zilei de vineri, 400 de muncitori vor participa la deszăpezirea trotuarelor.

Autoritățile municipale îndeamnă în continuare cetățenii să utilizeze transportul public în locul mașinilor personale, automobiliștii să nu parcheze pe marginea străzilor și pe trotuare, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite utilajelor de deszăpezire să intervină în timp util.

Potrivit informației Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în urma precipitațiilor nu au fost înregistrate deconectări de energie electrică. Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pană la ora 08.00, salvatorii și pompierii au intervenit în cinci situații de deblocare și tractare a autoturismelor blocate. Pe traseul Chișinău- Cimișlia au reușit să deblocheze un autocamion și o mașină care au derapat din cauza ghețușului, iar în apropierea satului Alava, raionul Ștefan Vodă, au tractat un microbuz școlar fără copii. La Bălăbănești pompierii au preluat un bărbat în vârstă de 56 de ani și l-au transportat până la ambulanță pentru ca acesta să poată primi îngrijiri medicale.

Oamenii sunt rugați să fie precauți și să asculte mesajele autorităților, iar în situații de urgență să apeleze Serviciul 112.

Share
526 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *