În Republica Moldova au mai rămas doar trei școli pentru cupiii cu dificultăți de auz

copil uimitGuvernul a decis recent desființarea școlii republicane pentru copii surzi și hipoacuzici. Astfel, Moldova a rămas cu doar trei școli de acest fel: școala nr. 12 și instituțiile de învățământ din Cahul și din Hârbovăț, Anenii Noi, a comunicat agenției ”INFOTAG” Natalia Babici, managerul Societății surzilor și hipoacuzicilor.

”Colectivul pedagogic a fost disponibilizat demult și școala a fost închisă. Nu am putut face nimic cu aceasta, pentru că școala cu adevărat nu avea numărul de elevi necesar. Anul trecut, doar 20 de elevi au absolvit-o, iar pentru acest an de studii niciunul nu a fost înmatriculat.  Eu cred că este oribil pentru societatea noastră, pentru că toate persoanele, inclusiv cele hipoacuzice au nevoie de integrare în societate.

Cum acești copii vor putea trăi în continuare, neavând studii? Or, ei nu au posibilitatea să susțină bacalaureatul, deci, nici să fie admiși în universitate! Noi chiar am bătut pragurile ministerului de profil ca să explicăm acest lucru, dar  nu am mai ajuns să fim auziți. Or, cel mai probabil, cei de acolo nici nu au dorit să ne audă”, a afirmat Babici.

Părinții unor foști elevi ai școlii desființate, solicitați de agenția ”INFOTAG”, au presupus că motivul principal pentru care școala a fost închisă este amplasarea avantajoasă a acesteia – chiar în centrul Chișinăului. ”Cineva a avut nevoie de acest teren – iată toată explicația”, s-au arătat convinși ei.

Pedagogii din singura școală din capitală au refuzat categoric să comenteze situația.

”INFOTAG” precizează: Circa 7 mii de persoane în  Moldova au deficiențe de auz.

Share
3.911 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *