Iată prima navă care a plutit după 25 de ani Navigaţia e râul Prut

nava2Cheltuielile agenţilor economici pentru transportarea mărfurilor se vor reduce de patru ori, dacă vor alege calea navală. După 25 de ani de stagnare, navigaţia comercială internă pe râul Prut a fost redeschisă, astăzi, şi permite, deocamdată, doar importul materialelor de construcţie.

Astăzi, din Portul Giurgiuleşti spre Cahul a pornit prima barjă, venită din România. Aceasta transportă 550 de tone de pietriş. Până la sfârşitul anului, pe cale navală urmează a fi transportate până la 200 de mii de tone de materiale de construcţie.

“Vom putea să transportăm materiale de construcţie pe râul Prut, necesare pentru reabilitarea drumurilor la Sud. De aceasta vor beneficia şi agricultorii noştri care vor putea transporta marfa pentru export prin portul Giurgiuleşti. Ne-am propus să deschidem navigaţia spre Leova şi până la Ungheni”, spune ministrul Transporturilor, Vasile Botnari.

Transportarea unei tone de materiale de construcţii pe cale navală va costa 22 de lei, iar pe cale terestră – 100 de lei.

“Îi costă de patru ori şi jumătate mai ieftin decât cu transportul auto”, a specificat căpitanul portului Giurgiuleşti, Petre Codreanu.

Distanţa dintre portul Giurgiuleşti şi oraşul Cahul este de 86 de kilometri. Potrivit administraţiei portului, relansarea navigaţiei pe râul Prut a costat 500 de mii de lei.

Portul Giurgiuleşti a fost dat în exploatare în anul 2006./ publika.md

Share
1.393 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *