Iată de ce s-a supărat Voronin pe jurnaliști

Vladimir Voronin din nou a supărat și s-a supărat pe presă. Este un lider consecvent fostul președinte. Un lider consecvent al unui partid care se zbate în convulsii și este erodat de controverse.

brhWmy9LzuI În timp ce toată săptămâna newsmakerii din PCRM au cerut insistent revenirea presei în sala de ședințe a Parlamentului, astăzi Voronin a trimis jurnaliștii ”în closetul cela”, ce în traducere înseamnă sala destinată presei din legislativul renovat. S-a supărat, sigur, dar nu putea să nu știe președintele că formațiunea sa este unul dintre cei mai înverșunați apărători ai presei de la începutul acestui an. Nu putea, dar nu a știut sau nu ia păsat.

Ultima este cea mai probabilă versiune, pentru că astăzi avem un brand bine cotat care este Voronin și echivalează cu PCRM. Dar și un partid care este pe punctul de a exploda din cauza concurenței interne. Pe de o parte există echipa fostului șef de stat care critică cu mănuși albe, dar și propune. Cu excepția lui Vasile Șova, majoritatea sunt femei. Doamne, care potrivit lui Voronin, nu trădează decât cu mici excepții. Violeta Ivanova, Oxana Domenti, Galina Balmoș, Maria Postoico. Toate competente într-un domeniu și obișnuite să lucreze pentru rezultat, dar nu neapărat pentru unul electoral. Pe de altă parte există un grup de pirotehnici specializat în artificii verbale și ajustări conjuncturale ale ideologiei lui Lenin. Dacă este popular subiectul legat de locul presei, ei apără presa, dacă se pune problema BAC-ului, ei sunt de partea liceenilor care vor să copieze, dacă toți merg spre UE, ei se duc spre Kazahstan. Toate acțiunile sunt de moment și cu un singur scop să producă efect imediat. Cât face numai ”revoluția de catifea” care a atras o ploaie de critici și ironii asupra PCRM. Important să sune bine și tare…primele 5 minute.

Violeta Ivanov vorbește, într-un interviu recent pentru Tribuna, despre strategii de guvernare elaborate de PCRM și zeci de proiecte de legi puse la păstrare. Dar în același timp, tot ce aude publicul este susținerea referendumului găgăuz, promovarea lui Formuzal și a politicilor sale secesioniste, susținere pentru toți radicalii și ciudații din țară. Tot ce vede este un spectacol cu tobe și bătăi în care președintelui Voronin i se rezervă rolul de mascotă, rolurile principale fiind preluate de fostul său consilier Tkaciuk și echipa sa zgomotoasă. Greșiți stimată doamnă dacă trăiți cu iluzia ca publicul vede mai mult decât atât. Nici dvs nu sunteți observată pe acest fundal colorat.

Cu plăcere admit că Doamna Ivanov are multe proiecte interesante și chiar o doare inima pentru nisipul din Nistru, numai că echipa despre care vorbește dânsa nu mai există decât în iluziile unor puțini oameni loiali rămași. Nu pleacă numai din calcul de profitor consilierii comuniști. Mulți pleacă pentru că nu mai au motive să rămână.

Există cu siguranță strategii, dar nu ale PCRM, ci ale lui Domenti, Ivanov și încă poate câteva. Problema este nu că puterea ignorează inițiativele, ci că propriul partid nu are nevoie de acestea. Nu are nevoie nici Tkaciuk, nici Munteanu și nici Petrenco de strategii și soluții care să fie implementate de guvern. Ei au nevoie de cât mai multe probleme reale și inventate ca să le speculeze în alegeri și sa le prezinte ca scuze pentru insuccese după. Pentru ei cu cât mai rău, cu atât mai bine. Aici este principala diferență între noua și dominanta echipă din PCRM și garda veche a lui Voronin, care totuși ia în calcul oamenii și îi pasă, cum înțelege dânsul că-i mai bine, dar cu siguranță nu este indiferent față de țară.

Cât mai durează convulsiile până să irupă este greu de prognozat. Dar este ușor de înțeles cine are prioritate. Raitingul lui Voronin nu poate bate tinerețea tinerilor talibani, cum cu dragoste este numit grupul Tkaciuk de oponenți în față și de mulți colegi pe la spate.

Iuliana Bordeianu/Vox Publika

Share
895 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *