Guvernul propune noi reguli pentru comercializarea tutunului

Fumatul va fi interzis în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă şi în transportul public – acest lucru îl prevăd noile modificările propuse astăzi de Guvern la legislaţia antifumat. Proprietarii şi managerii acestor spaţii vor fi obligaţi să afişeze pe uşa de la intrare simbolul ce interzice fumatul.

загруженное (18)

Proiectul introduce sancţiuni atît pentru gestionarii spaţiilor în care este interzis fumatul, cît şi pentru fumători.

Totodată, se va interzice vînzarea produselor de tutun minorilor, comercianţii fiind obligaţi să verifice vîrsta persoanei. Se impun interdicţii şi la comercializarea on-line, dar şi vînzarea tutunului prin aparate, precum şi expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului. Lista produselor disponibile va fi prezentată doar la solicitarea cumpărătorilor majori.

Proiectul prevede că avertismentele combinate privind dauna fumatului vor trebui să acopere 75% din suprafaţa externă a părţii anterioare şi posterioare a pachetului unitar şi a ambalajului exterior. O altă interdicţie se referă la scutirea de impozite şi promovarea prin publicitate şi sponsorizare.

De asemenea, sînt interzise produsele ce conţin ierburi, dar şi cele din tutun care conţin aditivi ce conferă gust/savoare sau adaosuri de vitamine şi alţi aditivi care creează impresia că produsul din tutun are efecte benefice asupra sănătăţii, a aditivilor stimulatori, precum cofeina sau taurina, aditivilor cu proprietăţi colorante pentru emisii, a mentolului, vanilinei şi a altor aditivi cunoscuţi că provoacă efecte adverse. Totodată, se propune interzicerea prezentării produselor alimentare, jucăriilor şi a altor produse sub formă de produse din tutun, la fel şi interzicerea utilizării tehnologiilor speciale la fabricarea pachetelor pentru produsele din tutun şi imprimarea de elemente care modifică aspectul pachetului sau distrag atenţia consumatorului.

Amendamentele propuse de Cabinetul de miniştri stabilesc şi sancţiuni contravenţionale pentru fiecare tip de încălcare. Potrivit unor date prezentate astăzi în şedinţa Guvernului, 70 la sută din fumători încep a fuma înainte de a împlini vîrsta de 18 ani, iar 94 de procente înainte de 25 de ani.

Proiectul urmează să fie examinat de Parlament.

Moldpres

Share
620 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *