Guvernul a aprobat proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul viitor

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul viitor.  Bugetul de stat pe anul 2014 îşi propune să asigure veniturile pentru finanţarea cheltuielilor prioritare şi a durabilităţii bugetar-fiscale.Astfel, veniturile vor creşte cu 14,1%, şi vor constitui 25682,0 mln de lei. Partea preponderentă a acestora – 85 la sută, este planificată din încasările veniturilor fiscale, cu o creştere de 19,5% faţă de anul 2013 sau cu 3,6 miliarde de lei.   GetFile (1)

Totodată, vor creşte intrările de granturi pentru susţinerea bugetului şi pentru proiectele finanţate din surse externe, cu mai bine de opt procente.

Cheltuielile bugetului de stat, pe toate componentele, sînt estimate la 28085,1 mln de lei. La acest capitol, se vor mări sumele destinate pentru activitatea externă, ştiinţă şi renovare, transporturi şi gospodăria drumurilor, cu circa 20 de procente, pentru agricultură cu aproape 25%, iar pentru învăţămînt – cu 80 la sută mai mult decît în 2013. Peste zece la sută din totalul cheltuielilor vor pleca în domeniul sănătate.

Conform estimărilor, bugetul de stat pentru anul viitor se va solda cu un deficit în sumă de 2403,1 mln de lei sau 2,3 la sută din PIB.

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat în cadrul şedinţei că pe acest subiect a fost asigurată transparenţa.

„Tot ce am făcut noi este să respectăm elementul de transparenţă, de a oferi suficient timp tuturor actorilor implicaţi în acest proces destul de important. Relaţia cu FMI: în funcţie de această relaţie se va rezolva problema cu mai multe venituri, în mod special cele care vin ca granturi la bugetul naţional de la Banca Mondială, de la Comisia Europeană. Faptul că noi negociem şi avem nevoie de un Memorandum cu FMI, înseamnă că dăm dovadă de responsabilitate nu doar pentru anul 2014, dar şi pentru anii următori. În comisia parlamentară deja au avut loc dezbateri pe acest subiect şi nimeni nu ne poate acuza că nu am asigurat transparenţă. Noi sîntem deschişi pentru societatea civilă şi în procesul de redacţie a proiectului vom ţine cont de propuneri”, a conchis şeful Executivului.

Moldpres

 

Share
673 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *