Germania este dispusă să sprijine dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol

Situaţia actuală în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, aspectele dialogului între Chişinău şi Tiraspol, activitatea grupurilor de lucru, precum şi perspectivele continuării negocierilor în formatul „5+2”, au fost discutate de către viceprim-ministrul în exerciţiu, Victor Osipov, și Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, E.S. Ulrike Knotz.

osipov-ulrike

Potrivit Biroului pentru Reintegrare, interlocutorii au subliniat necesitatea activizării contactelor între Chişinău şi Tiraspol la toate nivelele, în scopul identificării soluţiilor la problemele cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Suntem deschişi spre dialog şi ne dorim ca acesta să fie consistent şi să aibă finalitate pentru oameni. Deşi parcurgem o fază mai tensionată în dialogul nostru, considerăm că ea trebuie depăşită prin revenirea la un proces de lucru productiv, axat pe obţinerea rezultatelor favorabile populaţiei şi mediului de afaceri, nu pe manifestarea de ambiţii politice. Oamenii au nevoie de soluţii şi de mecanisme viabile care să le uşureze traiul şi asemenea posibilităţi există”, a spus Osipov.

Ambasadoarea Ulrike Knotz a declarat că Berlinul apreciază pozitiv abordarea pragmatică şi eficientă a viceprim-ministrului în exerciţiu pentru Reintegrare, inclusiv, pe marginea chestiunilor sensibile ale negocierilor, securităţii şi păstrării păcii în regiune. Diplomatul a exprimat disponibilitatea Germaniei de a susţine şi în continuare eforturile de reglementare a conflictului transnistrean şi de a oferi suportul necesar, inclusiv, prin oferta de a organiza în această toamnă Conferinţa de la Bavaria în domeniul măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Share
2.919 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *