(Galerie foto) Creaţiile designerului moldovean care au fost apreciate şi la Paris

Designerul basarabean Valentina Vidrașcu a învățat cusutul iilor tradiționale în casa copilăriei, în Transnistria. A continuat să realizeze piese vestimentare inspirate din portul popular, iar Creațiile sale au fost prezentate pe covorul roșu de la Cannes sau au stârnit aplauze printre clienții unui restaurant de lux din Paris.

imageResizeDin 1999  creatoarea a trecut prin etape în care i s-a spus, de nenumărate ori, să își aleagă un drum mai ușor, a întâlnit cliente care au ajutat-o să supraviețuiască financiar și, mărturisește ea, ultimii trei ani au fost pentru afacerea ei — care cuprinde, în prezent, două showroom-uri, unul la Chișinău și unul la București, cei mai lipsiți de griji.

Iile create de ea cuprind vechile semne cusute de femei pe bluzele tradiționale, de data aceasta pe mătăsuri fine, material “georgette”, voal și catifea, achiziționate de la târguri internaționale din Europa sau Japonia.

“Ia se dezvoltă, nu poate încremeni în starea aceea. Eu încerc să merg mai departe. Multe dintre iile mele sunt cu motive printate sau brodate din izvoarele noastre”, dezvăluie, pentru Agerpres, Valentina Vidrașcu.

În colecția sa primăvară-vară, Valentina Vidrașcu a reinterpretat ia cu mânecă răsucită, un element complicat al vestimentației tradiționale românești, din secolul XIX. Cămășile-lungi tradiționale le-a adaptat în rochii-ie, din materiale vaporoase, care, în noua ei colecție, au nume precum “rochie de operă”, “floare de vis”, “floare de lămâiță” și “rochie de Bucovina”.

Creațiile sale pot face parte, la rândul lor, din lada de zestre a noilor generații de femei.

“Fac ii de purtat și la pantaloni scurți, și lungi, și cu rochii lungi și cu rochii-creion, și pe femei înalte, și mai slabe. Ele pot fi lăsate moștenire și asta e bine… că nu sunt lucruri pe care le-ai purtat un sezon și apoi le-ai aruncat”, spune Valentina Vidrașcu.

Una dintre clientele sale celebre este actrița Mădălina Ghenea, care a apărut cu o ie semnată de ea — “Regina Maria” — pe covorul roșu, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, anul acesta, la premiera mondială a filmului “La Giovinezza” de Paolo Sorrentino.
Valentina Vidrașcu recunoaște că “Regina Maria” este, pentru ea, cea mai complicată ie pe care a realizat-o din totalul de peste 500 de modele, semnate de ea, de-a lungul carierei.

“‘Regina Maria’ o consider o capodoperă. Este cea mai frumoasă din cele 500 de modele ale noastre. Eu am câteva femei care m-au inspirat. Una este Regina Maria. Mi-a plăcut că, având sânge rusesc și englezesc, a putut să iubească atât România încât purta ea însăși costume populare și îi îmbrăca și pe copiii ei”, spune Valentina Vidrașcu.

La “Regina Maria” se lucrează 10 zile, după ce, în prealabil, a fost făcut modelul. Ia este prezentată în colecția creatoarei din Republica Moldova în trei variante — alb cu negru, negru cu alb și alb cu roșu — și este îmbogățită cu o dantelă specială, din Japonia.

Valentina Vidrașcu povestește cu drag cum a creat îmbrăcăminte de inspirație populară pentru o familie cu doi copii. Când cei patru au intrat, îmbrăcați în acele haine, într-un restaurant de lux din Paris, toți oamenii prezenți acolo i-au aplaudat în picioare.

Acestea sunt micile bucurii care au făcut-o pe Valentina Vidrașcu să reziste “la limită” într-o industrie în care mulți nu au crezut, ani de zile. Cele care i-au dat putere și resurse au fost clientele sale.

“Pas cu pas, făceam colecție după colecție. Colecțiile necesitau finanțe și eu m-aș fi lăsat de asta, dar deja investisem niște bani și atunci am mers mai departe”, își amintește Vidrașcu. Ea admite că nu a continuat în această meserie pentru glorie sau bani, ci pentru că îi place ceea ce face. De formație filolog, Valentina Vidrașcu se inspiră din planșete, cărți din anticariate, albume vechi.

Cu o echipă mică, afacerea Valentinei Vidrașcu este una de produse unicat, care a supraviețuit pentru a crea piese unicat.

“Au fost mulți oameni care mi-au zis: ‘Ce faci tu? Ce e asta? Ce îți trebuie ie? E momentul să treci la altceva’. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Toți anii aceștia, am încercat să creăm un produs care e apreciat de toată lumea. La noi nu a fost cum scrie în cărțile de marketing … noi nu ne-am făcut mai întâi site, logo, publicitate. Eu am considerat că mai întâi trebuie să creezi un produs, după care să îți faci o identitate. Și eu abia de trei ani am logo, site și abia de trei ani încercăm să promovăm produsul nostru care este un produs scump, deoarece totul este făcut aproape manual”, mărturisește creatoarea.

Prețurile produselor pe care le semnează sunt între 300 și peste 1.000 de euro.

Prima clientă fidelă a sa, ne dezvăluie Valentina Vidrașcu, a apărut în 2011 — o româncă, funcționară cu două facultăți. “Adora ceea ce fac. M-a găsit foarte greu. Eram de negăsit până acum trei ani”, spune creatoarea.

“O duceam foarte greu financiar, investind toți banii în colecție. Ei îi plăcea foarte mult ce fac și a procurat din colecție câte o piesă, câte două, câte trei și asta m-a salvat. Altfel aș fi fost nevoită să închid și să nu mai continui pentru că eram sufocată. A fost salvarea mea într-un fel. Și ea are o colecție foarte mare de piese unicat de la mine. Și-a făcut o garderobă specială”, adaugă aceasta.

Dacă ar fi să își descrie, în câteva cuvinte, clientele, Valentina Vidrașcu ar face-o astfel: “femei rafinate, înțelepte, care simt românește”.

“Pentru a purta așa o ie, trebuie să prețuiești identitatea ta, care te definește de celelalte popoare. Clientele mele sunt patrioate. Aceste cliente au fost cele care m-au ținut să merg mai departe. Să creezi un produs, în Basarabia, de așa nivel, e nevoie de mulți bani. Eu am rezistat foarte greu”, recunoaște Valentina Vidrașcu.

Creatoarea a învățat să brodeze în casa părintească, plină de obiecte cusute manual, care arăta ca “un adevărat muzeu”. Mai târziu, a cusut, alături de cumnata sa, costume populare pentru ansambluri muzicale. Dar Valentina Vidrașcu spune că, pentru ea, ia este o creație care evoluează. “Scopul meu este să fac cele mai frumoase ii, inspirate din portul românesc”, afirmă Vidrașcu.

“Dacă îți pui o ie de la muzeu, lumea te poate lua drept o solistă de muzică populară. Eu fac ii purtabile astăzi. O rochie-ie poate fi purtată de dimineață până seara. Cântăresc foarte puțin”, mai spune ea.

Creatoarea mărturisește că această perioadă este, pentru ea, mai liniștită decât anii de început și se gândește să lărgească gama de produse inspirate din motivele tradiționale.

“Iile sunt absolut fenomenale. Am un respect pentru femeile de la țară care își coseau o iarnă întreagă iile, își coseau semnele lor… erau de admirat femeile astea și acum lucrurile s-au schimbat… spre rău”, încheie Valentina Vidrașcu.

063011531004251676

063011151001969348

063011101001677004

063011481003958113

Share
2.274 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *