Fule despre pauza luată de Ucraina: NU va afecta relaţiile UE cu Moldova !

Decizia recentă a Ucrainei în privinţa parcursului său european nu va avea absolut nicio consecinţă asupra determinării Uniunii Europene în relaţiile cu Republica Moldova, a declarat Stefan Fule, Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, transmite IPN.23329

Vorbind în cadrul unei videoconferinţe cu jurnalişti din Moldova şi Georgia, ţări care aşteaptă parafarea acordurilor sale de asociere cu UE la Summitul de la Vilnius la finele acestei săptămâni, oficialul european a reiterat regretul exprimat de UE vizavi de decizia Ucrainei de a suspenda pregătirile către semnarea unui astfel de acord.

„Decizia Ucrainei, oricare ar fi aceasta – pentru că, apropo, încă nu am auzit o declaraţie clară din partea preşedintelui Ianukovici – nu va avea absolut nicio implicaţie asupra determinării noastre de a avansa în relaţiile cu Moldova”, a declarat Stefan Fule.

În privinţa Ucrainei, „poziţia UE este clară: oferta de semnare a unui acord de asociere fără precedent şi a ALSAC rămâne în vigoare”, a adăugat oficialul.

Comisarul s-a referit la măsurile unilaterale adoptate de Rusia faţă de unii membri ai Parteneriatului Estic, menţionând că UE va continua să explice părţii ruse, dar şi forţelor de opoziţie din ţările partenere, că aprofundarea relaţiilor în cadrul Parteneriatului Estic nu „se face pe seama relaţiilor cu Rusia”.

Întrebat despre cum Uniunea Europeană va putea proteja membrii Parteneriatului Estic faţă de presiuni externe, Stefan Fule a declarat că, odată ce ţările partenere se vor apropia mai mult de UE – prin asociere politică, integrare economică mai profundă şi mobilitate a cetăţenilor mai activă – cu atât mai bună va fi protecţia pe care o va putea oferi Uniunea Europeană.

Comisarul a remarcat „cooperarea excelentă” cu Republica Moldova în domeniul liberalizării vizelor. După cum s-a anunţat, se aşteaptă ca în curând Comisia Europeană să recomande Parlamentului European şi ţările-membre să aprobe o asemenea măsură. Stefan Fule a remarcat că multe depind de ţările-membre, însă el crede că acestea vor lua în considerare „temele de acasă făcute de Moldova şi evenimentele recente din regiune”.

Referindu-se la criticile aduse de forţele de opoziţie privind Acordul de Asociere, Stefan Fule a spus că, în perioada dintre parafare şi semnare, toată lumea va avea ocazia să examineze textul acestuia ca să se asigure de faptul că Acordul reflectă interesele naţionale.

 

IPN

Share
568 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *