(Foto) Țarii oligarhiei din Transnistria: Fiecare a treia rublă din buget, virată în buzunarul LOR

Reporterii de la RISE Moldova scriu într-o investigație jurnalistică că oligarhii transnistreni Victor Gușan și Ilia Kazmalî au devenit coproprietari ai zeci de companii, fondate în Republica Moldova – pe malul drept al Nistrului, în Ucraina, în state ale Uniunii Europene, dar și în paradisuri fiscale.

Sheriff-Tiraspol“În 2015, fiecare a treiea rublă care a intrat în bugetul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene a fost virată de companiile controlate de Victor Gușan și Ilya Kazmaly, toate parte a holdingului Sheriff. De fapt, companiile conectate la holdingul Sheriff funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind active pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă”, se menționează în debutul materialului.

Potrivit documentelor publicate de RISE, în ultimii 20 de ani, în proprietatea lor comună s-au pomenit zeci de companii fondate în Moldova de malul drept al râului Nistru, în Ucraina, în țările Uniunii Europene, precum și în mai multe zone offshore ale lumii. Gușan și Kazmalî au beneficiat pentru înregistrarea acestor firme de pașapoartele eliberate de trei țări: Moldova, Ucraina și Rusia”, se menționează în investigația jurnalistică cu denumirea ,,Republica Sheriff”.

Autorii explică denumirea articolului prin faptul că ,,Compania Sheriff”, pe care oligarhii au deschis-o în anul 1993 în regiunea transnistreană, după un an de la războiul de pe Nistru, a devenit una dintre cele mai importante în imperiul de afaceri, creat de cei doi antreprenori”.

,,În paralel, magnații își extindeau geografia lor de afaceri. De la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, Gușan și Kazmalî au început să deschidă firme în Federația Rusă, Ucraina, Cipru, precum și în Insulele Virgine Britanice”, se spune în articol.

Citiți continuarea AICI

Victor-Gusan-si-Ilya-Kazmaly

Share
1.475 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *