A fost elaborat conceptul de reformare a Procuraturii

Grupul de lucru privind reforma procuraturi, condus de vicepreşediuntele legislativului Andrian Candu, a discutat miercuri, în premieră, propunerile pe marginea proiectului Conceptului de reformare a Procuraturii și inițiativele de modificare a legislației ce vizează activitatea Procuraturii, citează portalul Timpul.md.

procuratura-generala-moldovaEchipa de experţi care a elaborat conceptul a prezentat propunerile sale. Printre cele mai importante ar fi modificarea procedurii de numire a procurorului general care în prezent este propus de preşedintele parlamentului şi votat de legislativ. Grupul de lucru propune ca acesta să fie numit de şeful statului la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în urma unui concurs public.

De asemenea, se propune sporirea rolului Consiliului Superior al Procurorilor, care vi fi divizat în trei colegii, faţă de două în prezent. Autorii propun ca să fie majorate salariile procurorilor care să fie similare cu cele ale judecătorilor, iar procurorii să reprezinte doar cauzele penale.

Concepţia de reformare răspunde tuturor recomandărilor de reformare a procuraturii pe care le-a primit Republica Moldova, a remarcat ministrul justiţiei Oleg Efrim, menţionând că reforma procuraturii este unul din angajamentele asumate de ţara noastră în faţa organizaţiilor europene.

Scopul de bază al reformei este sporirea eficienţei, profesionalismului şi independenţei procurorilor, respectarea intereselor cetăţenilor şi a statului, potrivit procurorului general Corneliu Gurin, care a menţionat că acest concept a fost elaborat într-o manieră absolut transparentă.

Adrian Candu a menţionat că pentru reforma procuraturii va fi nevoie şi de modificări ale Constituţiei, dar şi-a exprimat speranţa că opoziţia comunistă va susţine intenţiile autorităţilor de modernizare a acestui organ.

El a dat asigurări că parlamentul şi grupul de lucru vor continua eforturile în privinţa reformei procuraturii şi şi-a exprimat speranţa că primele elemente de reformă vor fi realizate chiar în primăvara acestui an. ”În maxim o lună să dezbatem conceptul de reformare a procuraturii să existe un plan de acţiuni, să fie iniţiată modificarea Constituuţiei, astfel ca în primăvară să avem unele elemente de finalizare a reformei”, a declarat Andrian Candu.

Grupul de lucru privind reforma procuraturii, dimn care fac parte experţi naţionali şi internaţionali, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi Procuraturii Generale a fost creat în vara anului 2013 printr-un ordin comun al conducerii Ministerului Justiţiei şi Procuraturii. Marţi, şeful legislativului Igor Corman a declarat că reforma PG este una din priorităţile parlamentului în sesiunea de primăvară-vară.

Share
836 Vizualizari

3 comments on “A fost elaborat conceptul de reformare a Procuraturii

  1. Gicu says:

    Vad ca este vointa politica si ma bucur de asta, asta demonstreaza ca avem o guvernare competenta ce chiar vrea sa schimbe lucrurile spre bine in aceasta tara.

  2. RAdion says:

    OOoo super, acum se va face ordine in tara, Andrian Candu a demonstrat de mai multe ori ca vrea ca lucrurile sa se schimbe spre bine si iata ca face tot ce-i sta in puteri pentru asta.

  3. Viorica says:

    DAtorita unei activitati corecte si profesioniste a lui Gurin si Candu putem fi siguri intr-un succes al procesului de reformare a procuraturii generale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *