Forbes: Ne așteaptă o criză mai mare decît cea din 2008

Presa americana afirma ca problema crizei financiare și economice mondiale, nu au fost nici pe departe rezolvata. Dimpotrivă, ele s-au agravat și amenință să explodeze într-o nouă criză mai gravă chiar decât cea din 2008, avertizează presa de peste Ocean, citeaza ziarul Financiarul.

dolari_99287800Politica monetară a banilor ieftini pe care o aplică Fed ar putea genera un dezastru economic mai grav decât ce s-a întâmplat în 2008, se arată într-o analiză a Forbes.

Fed, instituție condusă acum de președintele Janet Yellen, este responsabilă legal de stabilitatea prețurilor și de angajarea forței de muncă.

La începerea crizei, bilanțul Fed cuprindea suma de 800 miliarde de dolari, Astăzi, bilanțul a ajuns să depășească 4.100 miliarde de dolari și acest lucru naște îngrijorări. Deși Fed a făcut tot posibilul, economia americană continuă să se restrângă.

Banca centrală a SUA a redus dobânzile pe termen scurt până la aproape de zero, a crescut drastic oferta de bani și a redus cerințele legate de rezervele minime obligatorii ale băncilor.

Pe de altă parte, însă, a lipsit o politică fiscală prudentă din partea guvernului. În schimb, am văzut o explozie a datoriei publice. Datoria publică oficială a SUA se cifra, acum o săptămână, la 17.300 miliarde de dolari și crește în continuare.

Un alt obiectiv al băncii centrale a SUA este să-i împingă pe investitori către activele riscante, cum sunt acțiunile de pe bursă. Dacă ar avea succes, cererea ar crește în ritm cu prețurile. Iar când cresc bursele, oamenii se simt mai bogați și au tendința să cheltuiască mai mult.

Cu cât Fed va continua să umfle economia, cu atât va fi mai greu să revină la normal și cu atât căderea va fi mai dureroasă. Soluția este ca guvernul american să-și rezolve problemele fiscale: cheltuiala cu titlurile de stat, politica de impozitare etc. În caz contrar, criza care ar urma ar depăși-o ca gravitate pe cea din 2008.

Share
1.665 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *