FMI: Finalizarea construcţiei complexului olimpic Soci ar duce la diminuarea remiterilor în Moldova

dolari2Finalizarea lucrărilor de construcţie a complexului olimpic de la Soci, la începutul anului 2014, ar putea să ducă la reducerea temporară a transferurilor băneşti, inclusiv în Republica Moldova, se constată în raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) publicat ieri pe pagina oficială a instituţiei, informează MOLDPRES.

Experţii FMI mai constată că şi declinul prelungit al activităţii economice, în special în construcţii, poate avea un impact semnificativ asupra transferurilor din Rusia. Importurile şi remiterile au atins nivelul dinaintea crizei, în condiţiile în care Federaţia Rusă a înregistrat o creştere sensibilă. De asemenea, transferurile băneşti continuă să crească şi au o importanţă mare pentru Moldova, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, fiind o sursă majoră de încasări valutare (la o rată de 15-40 la sută din PIB), se mai arată în raportul pentru ţară al FMI.

Ponderea rublei ruseşti în transferurile din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova s-a ridicat în august la cota maximă de 37,2 la sută şi a depăşit moneda euro şi dolarul SUA.

Este cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, după realizarea statisticilor privind transferurile efectuate de către moldovenii care muncesc peste hotare. În perioada dinaintea crizei, remiterile din Federaţia Rusă aveau o cotă de 1-3 la sută, însă după declanşarea crizei financiare în anul 2008, aceasta s-a dublat şi chiar s-a triplat.

În iulie 2013, peste o treime din transferuri au fost făcute în ruble ruseşti, faţă de o pătrime (25,8 la sută) în ianuarie.

Potrivit ultimului raport asupra inflaţiei, făcut public de Banca Naţională a Moldovei la începutul lunii august, în primul trimestru al acestui an, circa 66,1 la sută din banii trimişi acasă de persoanele care muncesc peste hotare au venit din ţările CSI, iar 33,9 la sută au provenit din ţările clasificate ca restul lumii.

Cu o pondere de 24% a transferurilor emigranţilor în Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2012, Republica Moldova ocupă locul cinci în lume, potrivit studiului Băncii Mondiale „Migraţia şi fluxurile de remitenţe: tendinţe recente”.

Share
2.100 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *