Fluxul de pasageri pe Aeroportul Chişinău va creşte de 5 ori până în 2030

aeroport2Consorţiul care a obţinut concesiunea asupra Aeroportului Internaţional Chişinău susţine că până în 2030 fluxul de pasageri va creşte până la 5,5 milioane pe an, faţă de 1,2 milioane prevăzut pentru anul curent, ceea ce înseamnă că fluxul de pasageri ar putea fi de aproape două ori mai mare decât populaţia actuală a Republicii Moldova.

Vicepreşedintele companiei UK Komaks Tatina Semionova a dat asigurări că instituţia pe care o reprezintă va depune eforturile necesare şi va face investiţiile de rigoare ca Aeroportul să devină o punte de legătură între Europa de de Vest şi Orientul îndepărtat, inclusiv Asia de Sud-Est. „Există un potenţial bun ca şi companii aeriene europene, dar şi din Orient şi ruse să vină pe această piaţa, iar fluxul de pasageri va creşte de la 1,2 milioane în 2013 la 5,5 milioane în 2030”, a declarat ea.

În acest context ea a menţionat că primul lucru de care se va ocupa compania va fi dezvoltarea infrastructurii Aeroportului, ca acesta să fie utilizat şi de aeronave mai mari, dar şi îmbunătăţirea calităţii deservirii pasagerilor, ceea ce va ridica Aeroportul la un nou nivel. „Noul terminal de pasageri trebuie să corespundă categoriei C, adică o foarte bună deservire a pasagerilor”, a declarat Semionova.

Viceministrul economiei Tudor Copaci a dat asigurări că concesionarea Aeroportului s-a făcut într-un mod transparent, iar consorţiul care a obţinut acest drept este unul viabil din punct de vedere financiar, cu o cifră anuală de afaceri de peste jumătate de miliard de euro. Copaci a precizat că au fost invitate şapte companii, deşi era necesar să transmită invitaţii la cel puţin cinci. El a opiniat că criza financiară din Europa nu le-a permis unor aeroporturi din Occident să participe la concurs.

Potrivit lui Copaci, concesionarul aeroportului va investit peste 240 de milioane de euro în 49 de ani, dar toate activele aeroportuare vor rămâne statului Republica Modlova. Mai mult, deşi compania rusă va face investiţii enorme, guvernul va fi cel care va decide şi în continuare în privinţa majorării sau nu a taxelor aeroportuare. Potrivit lui Copaci, în curând aceste taxe nu se prevăd a fii majortrate, ceea ce înseamnă că din acest punt de vedere nu există riscul majorrii costului biletelor.

În următorii 2-3 ani Compania va investi aproximativ 45 de milioane de euro, ceea ce va oferi posibilitatea ca Aeroportul să poată fi utilizate de aeronave mai mari.

Share
2.084 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *