Filip: Pentru prima dată Moldova își poate controla integral teritoriul

Votarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluției privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” înseamnă un pas important în eforturile de consolidare și protejare a integrității țării. Declarația a fost făcută astăzi, 23 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

„Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pus pe masa comunității internaționale. Și nu ne vom opri aici. Prin rezoluția aprobată ne asigurăm că va rămâne pe agenda comunității internaționale până va pleca ultimul soldat rus. Moldova merită să fie respectată”, a declarat premierul.

Autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992. „Or, uneori GOTR-ul este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruși pentru a cerea confuzii şi a induce în eroare opinia publică”, a remarcat premierul. Totodată, Pavel Filip susține că misiunea de pacificatori ruși ar trebui schimbată într-o misiune internațională civilă, pentru că prima și-a epuizat mandatul și nu are rost să mai fie menținută.

Pavel Filip a mai spus că Moldova și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de intensificarea în ultimul timp a exercițiilor desfășurate de GOTR în comun cu structurile de forță de la Tiraspol, acestea creând noi tensiuni în regiune, implicit în contextul crizei din Ucraina. Ultimele mișcări ale blindatelor în zona de securitate au fost fixate chiar în această dimineață, la ora 04.00.Întrebat dacă Guvernul de la Chișinău se așteaptă la o reacție diplomatică dură din partea Federației Ruse, Pavel Filip a spus că Moldova a făcut un demers întru apărarea demnității țării, pentru că ea trebuie tratată cu respect de către toți.

Pavel Filip a mulțumit statelor care au sprijinit prin votul lor proiectul și, în mod special, țărilor care au fost coautori ai documentului: Canada, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Georgia, Polonia, Cehia și Marea Britanie. Totodată, țările care au votat împotrivă sau s-au abținut fac să se înțeleagă că este nevoie de mai multă comunicare și determină guvernarea de la Chișinău să fie mai angajată într-un dialog intens extern.

64 de state au votat vineri, 22 iunie, la Adunarea Generală ONU, proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut.

Deși şi-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-şi retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, până în anul 2003 Federaţia Rusă a retras doar o parte din armament, tehnica militară şi muniţii. Astfel, în regiunea transnistreană mai rămân circa 1500-1700 de militari ruși din GOTR şi peste 21 de mii de tone de muniţii stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

Share
1.255 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *