Filip: De trei ani avem o creștere constantă pe majoritatea sectoarelor

Bilanțul activității Guvernului pe parcursul a trei ani de la învestire a fost prezentat astăzi de prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a făcut o retrospectivă a rezultatelor obținute, subliniind că, deși Executivul și-a început activitatea într-o perioadă de instabilitate, odată cu preluarea mandatului s-a acționat punctual pe fiecare domeniu, pentru a face față așteptărilor cetățenilor.

„Sunt multe realizări și mă bucur că toate sunt probate de cifre concrete și rezultate care se văd în date statistice, grafice, evoluții. După o perioadă de crize și tulburări, de 3 ani avem o creștere constantă pe majoritatea sectoarelor, care va continua și în următorii ani. Am înțeles foarte rapid că trebuie să ne apucăm de lucru, că oamenii s-au lăsat amăgiți deja de vorbe, așa că trebuie să le dăm fapte – schimbări pe care să le simtă în buzunar și în casa lor”, a spus Pavel Filip.

Prim-ministrul a menționat că sporirea veniturilor cetățenilor a fost din start o preocupare aparte pentru Executiv. În acest sens, au fost implementate o serie de reforme, care au adus echitate și echilibru. Astfel, în baza reformei salarizării, salariile tuturor bugetarilor au crescut: cu 83% s-au majorat salariile în medicină, iar cu 84% cele din educație. În același timp, salariul mediu pe economie a crescut de la 4600 la 7000 de lei, iar eforturile vor continua pentru a asigura cu un venit decent toate categoriile de angajați. Totodată, în baza reformei pensiilor vor crește în continuare veniturile pensionarilor, care de la preluarea mandatului s-au majorat în medie cu 50%. De asemenea, în ultimii 3 ani au crescut mai multe alocații, printre care cea acordată la nașterea copilului, indemnizația pentru tineri pedagogi, dar și suma acordată per elev pentru alimentația în școli.

Potrivit premierului, investițiile sociale au fost posibile datorită stabilizării economice, sporirii încasărilor la buget, dar și reformelor inițiate pentru facilitarea activității mediului de afaceri. „Declarațiile sunt specialitatea altora, noi la Guvern operăm cu cifre: în 3 ani au fost create 170 de mii de locuri de muncă, exporturile cresc, iar în Zonele Economice Libere avem investiții de 160 milioane de dolari. Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare. Așa vrem să îi convingem pe oameni să rămână acasă”.

Pentru a crea condiții mai bune de viață, au fost lansate și programele guvernamentale, printre care „Un doctor pentru tine”, „O nouă viață”, precum și programele de subvenționare a afacerilor inițiate de femei și tineri. De asemenea, 1200 de familii și-au cumpărat deja o locuință prin intermediul Programului „Prima Casă”, iar 1600 km de drumuri din țară au fost reparate în cadrul proiectului „Drumuri bune”.

Pavel Filip a vorbit și despre succesele obținute în relațiile cu statele vecine, referindu-se, totodată și la acțiunile de sporire a securității țării noastre. Pentru prima dată, Republica Moldova își poate controla integral frontiera, inclusiv pe segmentul transnistrean.

La finalul prezentării raportului, premierul a apreciat munca întregii echipe guvernamentale, accentuând că în 3 ani, prin efort comun, s-a reușit mai mult decât au realizat toate guvernările anterioare. „M-am bucurat să văd în sondaje, dar și în teritoriu, că majoritatea oamenilor spun că în această perioadă s-au făcut multe lucruri bune. Este pentru noi cea mai importantă apreciere, cea care vine de la oameni. Oamenii știu să discearnă între cei care promit să distrugă și cei care au construit și promit să construiască. Și în continuare Guvernul va activa la capacitate maximă și va produce rezultate pentru oameni”, a conchis premierul.

Share
615 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *