Filat despre concesionarea Aeroportului

vlad_filat-l98Fostul premier Vlad Filat a salutat marţi decizia de concesionare a Aeroportului Chişinău, menţionând că acesta are nevoie urgentă de investiţii, pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de Acordul privind spaţiul aerian comun cu UE.

El a menţionat într-o conferinţă de presă că aeroportul a fost concesionat unei companii care a întrunit toate condiţiile necesare.  La concurs a participat compania care a întrunit condiţiile necesare pentru a fi declarată câştigătoare. Avem nevoie ca acest proiect să dea rezultat. Să fie investiţi banii necesari, să avem pistele de decolare şi aterizare în regulă, să avem terminalul de pasageri adecvat, să avem hotel necesar pentru asemenea infrastructură, parcare pentru ca pasagerii să beneficieze de condiţii adecvate la prestarea serviciilor aeroporturare.

Filat a precizat că modernizarea aeroportului este necesară şi în contextul acordului aerian cu UE. Avem nevoie ca acest proiect şi ca să beneficiem din plin în rezultatul semnării Acordului de spaţiu liber aeronautic cu UE. Dar pentru ca să atingem nivelul infrastructurii solicitate este necesar de investit 240 de milioane de euro, a declarat Filat.

În acest context, Filat a criticat declaraţiile celor care susţin că ”aeroportul a fost vândut ruşilor”, menţionând că este importantă calitatea investiţiilor. ”Investiţiile trebuie să fie calificate nu pornind de la origini, dar având la bază calitatea şi seriozitatea acestora. Noi avem nevoie să ne modernizăm, nu să ne pierdem în discuţii foarte patriotarde”, a declarat Filat.

Amintim că guvernul a decis să concesioneze Aeroportul Chişinău unei cunoscute companii ruse, care s-a angajat ca pe parcursul celor 49 de ani să investească peste 240 de milioane de euro. Primele investiţii de aproximativ 45 de milioane de euro, vor fi efectuate în primii doi ani, celelalte investiţii sunt condiţionate de mărirea fluxului de pasageri. Când va fi atinsă cifra de 2,6 milioane de pasageri anual, compania va investi încă 115 milioane de euro, urmând să construiască un nou terminal,  o nouă parcare, să extindă banda de securitate, etc. La 3,2 milioane de pasageri anual, vor fi efectuate investiţii de încă 83 de milioane de euro.

Share
6.333 Vizualizari

One comment on “Filat despre concesionarea Aeroportului

  1. Vlad says:

    Decizia luată de către Guvern este corectă, raţională şi adecvată timpului în care trăim. Prin faptul că a publicat contractul de dare in concesionare, reuşeşte să demonstreze tuturor cetăţenilor că au acţionat strict în limitele legii şi va reuşi să închidă toate speculaţiile, toate acuzaţiile pe marginea cazului dat. Dar şi va oferi celor care sunt interesaţi, maximă informaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *