Filat band. Dilema solistului: cu, sau fără interlopi în trupa Guvernului?

filat_briefing_6dec2010Este greu de anticipat acum dacă Filat va fi votat pentru un nou mandat, însă un lucru este cert: din noul cabinet de miniştri nu vor mai face parte penalii Bănăruc, Vicol, Usatîi, Focşa, Recean, Negruţa si alţii, asupra cărora planeaza suspiciuni de corupţie şi alte păcate.

N-am spus intenţionat nimic de Bandiţchi, el deja este (sper) cu un picior în afara Guvernului. Cel puţin asta-mi place să cred şi să înţeleg din poziţiile exprimate de cei care admit un vot pentru lista 3 a lui Filat, dar condiţionat.

PD a anunţat clar că nu va vota un cabinet din care vor face parte miniştrii penali, deductiv fiind vorba de cei amintiţi mai sus. Despre PL nici nu mai zic. Ei îl pun în prim plan pe însuşi penalul Filat. Ar fi greu de conceput că PD a votat pentru demiterea unui Guvern corupt şi ar putea acum să accepte personaje care miros a corupţie sau cu probleme grave de imagine.

Vicol, Negruţa şi Usatîi sunt deja învinuiţi cu acte-n regulă pe dosare instrumentate de Procuratura Anticorupţie. La fel, Focşa a devenit client fidel al CNA şi Procuraturii, ca să nu mai amintim de scandalul de pomină legat de aflarea în stare de ebrietate la volan. Bănăruc şi Baliţchi sunt cercetaţi în dosarul microbuzului „donat” de Filat familiei din Sângera. Alt păcat al lui Baliţchi (nici pe departe cel mai grav), cel legat de accidentul din ianuarie 2011 din Peresecina, Orhei este cercetat de Procuratură.

Pe de altă parte, PLDM va încerca să ţină cu dinţii ca să-şi salveze exponenţii. O figură exotică în ecuaţia noului guvern este şi interimarul de la MAI Recean. Filat se va bate la sânge pentru el. De ce? Nu că ar fi un mare reformator, ci pentru devotamentul pe care l-a arătat faţă de Filat în lupta sa cu “partenerul” de alianţă Plahotniuc. În plus, sarcina lui Recean este să înceapă pregătirea viitoarelor alegeri, iar MAI îi ofera instrumentele administrative necesare în acest sens.

Problema pe care însă Filat nu a luat-o în calcul este că Recean nu este mai puţin penal decat Vicol, deci nu mai puţin şantajabil. Şi nu e vorba doar de acuzaţiile de falsificare a CV-ului şi diplomei, sau de acea discuţie telefonică, cu Kolea Vicol, în care persistă elemente de trafic de influenţă. La Chişinău în unele cercuri se cunoaşte că fostul AMN-ist ar avea un dosărel tare urât mirositor la Procuratură, un dosar pus la „murat” cu mulţi bani anii trecuţi, dar care ar fi prins din nou viaţă. E clar de ce anume acum.

Un alt dosar „murat” politic este cel legat de Î.S. “Registru” şi de nişte activităţi cu un puternic iz penal, pe care ministrul “reformator” le-ar fi comis pe vremea când era preşedinte al Consiliului de Administrare al “Registrului”.

Aşadar, Filat nu pare să aibă o situaţie uşoară în negocieri. Pentru a putea face faţă valului de condiţionări care vin de la PDM şi neafiliaţii care acceptă un vot CONDIŢIONAT pentru un Guvern Filat 3 el va trebui să găsească înlocuitori pentru majoritatea miniştrilor săi din fostul cabinet. Or, ştim cu toţii ce oameni agrează Filat în jurul său şi cât de greu îi este să găsească oameni de calitate pasibili a fi chemaţi la casting pentru posturile de ministru. Sau mai curând de membri ai Filat band./ Veaceslav Balacci

Share
8.573 Vizualizari

2 comments on “Filat band. Dilema solistului: cu, sau fără interlopi în trupa Guvernului?

  1. ion says:

    Banii vor rezolva tot,

  2. ion says:

    Banii vor rezolva tot,stati linistiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *