Facilități fiscale pentru mass-media

Instituțiile mass-media care dispun de personalitate juridică ar putea fi scutite de impozitul pe venit obținut din desfășurarea activității conform licenței de emisie. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a avizat, în prima ședința din sesiunea curentă, un proiect de modificare și completare a unor acte legislative.

La fel, se propune scutirea de impozitul pe venit obținut din desfășurarea activității de creare de opere audiovizuale destinate formării serviciilor de programe și/sau de editare și difuzare a publicațiilor periodice și/sau de difuzare a informațiilor prin oricare mijloc de comunicație.

Potrivit proiectului, se va reţine şi achita la buget un impozit în mărime de 18% din dividende, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote-părți, obținut de către mass-media. Achitarea se va face nu mai târziu de data de 25 a lunii imediat următoare lunii încasării plății.

Modificările includ și lista activităților și ocupațiilor mass-media. Pentru acești salariați se consideră venit impozabil venitul lunar, stabilit prin contractul individual de muncă, a cărui mărime nu depășește un salariu mediu lunar pe economie prognozat pe anul respectiv. Totodată, posturile salariaților trebuie să corespundă ocupațiilor și angajatul nu va transmite soției (soțului) scutirea personală.

Alte completări prevăd că venitul lunar ce va depăși un salariu mediu lunar pe economie, prognozat pe anul respectiv, se va considera venit neimpozabil. Înlesnirea fiscală se va acorda la veniturile salariale obținute la locul de muncă, în baza unui contract individual de muncă. Prevederile se vor aplica pentru perioada fiscală 2019-2025 inclusiv.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în plenul Parlamentului.

Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din 19.09.2018

Posted by Parlamentul Republicii Moldova on Wednesday, September 19, 2018

Share
1.017 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *