Expoziție fotodocumentară dedicată Centenarului Marii Uniri, la Chișinău

O expoziție fotodocumentară cu genericul „Monumentele Marii Uniri” a fost inaugurată ieri la Chișinău de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din București.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a afirmat că această expoziție demonstrează drumul parcurs de înaintașii noștri în realizarea Marii Uniri. ”Noi trebuie să vorbim și de contextul în care s-a produs Marea Unire, care a fost rolul marilor personalități și care a fost rolul voinței populare de atunci”, a mai spus Andrei Chistol.

Solicitată de agenție, Elena Postică, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, instituția care găzduiește expoziția, a menționat că aceasta are ca obiectiv promovarea monumentelor relevante pentru Marea Unire, martori tăcuţi ai unor evenimente şi acţiuni care au pregătit actul de la 1 decembrie 1918.

Potrivit sursei citate, proiectul îşi propune să evidenţieze rolul marilor capitale – Alba-Iulia, Arad, Bucureşti, Iaşi, Chişinău, al personalităţilor istorice şi politice în mişcarea naţională şi înfăptuirea Marii Uniri.

La rândul său, directorul adjunct al Institutului Național al Patrimoniului din București, Dana Mihai a afirmat că mesajul expoziției este de rememorare, revalorizare și de promovare a acestor monumente, pentru că nu toți știu ce au reprezentat, ce oameni de mare marcă și de mare valoare au fost în ele.

„Alba-Iulia reprezintă locul în care s-a realizat Marea Unire, urmând ca la Bucureşti, capitala vechiului regat, să se confirme actul Unirii de la 1918. Iar Aradul a constituit centrul în care s-a gândit şi pregătit actul plebiscitar, a adăugat Dana Mihai.

Expoziția va fi deschisă timp de două luni.

Share
1.161 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *