Exporturile din Moldova a producției alcoolice CRESC. Russia, davai dasvidania!

vinuri-md2Exporturile din Moldova a producției alcoolice în ianuarie-iulie au depășit suma de $136 mil., cu $29 mil. mai mult față de indicatorul respectiv din 2012.

Surse din cadrul Ministerului Economiei au comunicat pentru corespondentul Agenției ”INFOTAG” că în această perioadă exportul în țările Uniunii Europene a atins cifra de $18,4 mil., în timp ce în șapte luni ale anului precedent ea a constituit doar $13,6 mil.

”Din volumul total al producției alcoolice exportate în anul curent, 13,5% au revenit țărilor UE”, a precizat interlocutorul corespondentului agenței.

Direcția a doua cu cel mai mare volum de export o constituie CSI, unde a fost exportată producție vinicolă în sumă de peste $100 mil. În perioada similară a anului 2012 acest indice a fost de $80,1 mil.

”Cota exportului către această destinație este de 73,4% din volumul total, puțin mai mică decât în perioada analogică a anului precedent”, a remarcat reprezentantul ministerului.

În alte țări a fost exportată producție alcoolică în sumă de circa $18 mil., față de $12,5 mil. în lunile ianuarie-iulie 2012. Aceasta înseamnă 13% din volumul total de export al produselor alcoolice, cu o ușoară tendință de creștere constantă.

Conform datelor statistice, în exporturile de producție alcoolică prevalează vinul îmbuteliat, precum și cel în vrac. Volumul de export al acestui produs în ianuarie-iulie curent a ajuns la 7,8 mil. dal, depășind suma de $91 mil. În șapte luni ale anului precedent aceste cifre au fost, respectiv, de 6,7 mil. dal și  $75 mil.

Drept ”fenomen pozitiv” în exportul producției vinicole experții și specialiștii menționează faptul că în 2013 majorarea este înregistrată atât în ce privește volumul producției furnizate, cât și prețul acesteia. Cifrele denotă o creștere a exporturilor producției alcoolice în termeni relativi de peste 27%, iar în raportul de prețuri – cu 20%, ceea ce înseamnă o majorare pe piață a prețurilor la vinurile moldovenești și la alte produse vinicole.

Share
3.687 Vizualizari

One comment on “Exporturile din Moldova a producției alcoolice CRESC. Russia, davai dasvidania!

  1. Iura says:

    Multumita actualei guvernari se maresc exporturile in UE si asta se va continua in tempouri mult mai mari in continuare pentru ca sunt planuri grandioase care asteapta sa fie realizate. Si vom avea si ziua cind vom deveni total independenti fata de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *