Exportul în Rusia a scăzut cu 30%

Efectele embargoului la produsele alcoolice moldoveneşti impus de Rusia pe 10 septembrie sunt mai grave decât a estimat Guvernul.

images (2)

În luna octombrie, exporturile de mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusească s-au redus cu circa 30% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS). Datele BNS relevă că primele efecte s-au făcut observate în luna septembrie, când exporturile pe piaţa rusească au scăzut cu circa 13%. în luna următoare fenomenul s-a accentuat Astfel, dacă în octombrie 2012 ţara noastră a livrat în Rusia mărfuri în valoare de circa 70 de milioane de dolari, în octombrie 2013 exporturile au constituit doar 49 de milioane de dolari.

Calculele mai arată că în mai puţin de două luni de embargo Republica Moldova a ratat exporturi de circa 40 de milioane de dolari pe piaţa rusească, iar dacă tendinţa se menţine, pierderile ar putea ajunge la circa 80 de milioane de dolari.

Anterior, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, estima pierderile vinificatorilor moldoveni de pe urma embargoului la circa şapte milioane de dolari.

În ianuarie-octombrie 2013, exporturile de mărfuri din Republica Moldova s-au cifrat la 1,944 miliarde de dolari, în creştere cu 10,6% faţă de perioada similară a anului 2012, arată datele BNS.

Adevărul

Share
571 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *