Exhumare a rămăşiţelor poetului chilian Pablo Neruda

pablu-nerudaOperaţiunile de exhumare a rămăşiţelor poetului chilian Pablo Neruda, decedat în septembrie 1973 la câteva zile după lovitura de stat a lui Augosto Pinochet, au început duminică la Isla Negram, în Chile, în încercarea de a elucida circumstanţele morţii sale, a cărei cauză a fost oficial cancerul, relatează France Presse.

Pentru a lucra feriţi de privirile curioşilor, experţii serviciului medico-legal, dar şi poliţişti, au instalat un cort în jurul criptei unde a fost înmormântat Neruda, alături de cea de-a treia şi ultima sa soţie, Matilde Urrutia, în grădina casei pe care o deţinea la Isla Negra, pe coasta Pacificului.

Conform versiunii oficiale, Pablo Neruda a murit în urma agravării unui cancer de prostată la 23 septembrie 1973, la 12 zile după puciul generalului Pinochet împotriva preşedintelui socialist Salvador Allende, mare prieten al poetului comunist.

Însă mărturii recente au pus sub semnul întrebării această teză, evocând un asasinat comandat de dictatură, pentru a se evita ca Neruda să devină, din exilul în care se pregătea să plece, un opozant de prestigiu.

Teza uciderii sale, evocată de unii dintre apropiaţii săi încă de la început şi susţinută de alte mărturii şi rapoarte medicale, a fost în cele din urmă luată în considerare de justiţia chiliană, care a dispus exhumarea rămăşiţelor poetului.

Partidul Comunist din Chile, convins de asemenea că Neruda a fost asasinat, a sesizat poliţia în decembrie pentru ca rămăşiţele poetului să fie exhumate.

Share
1.613 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *