Erdogan: Este imposibil ca vreo țară să mai aibă încredere în SUA

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că Statele Unite au ales calea greşită, ameninţând şi folosindu-se de şantaj în loc de dialog. Erdogan a adăugat că, în acest moment, este imposibil ca vreo ţară să mai aibă încredere în SUA, scrie Reuters.

Într-un discurs ţinut în faţa Parlamentului, Erdogan a afirmat că Statele Unite şi-au pierdut credibilitatea prin faptul că s-au implicat în războaie comerciale la nivel global.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate după ce Ankara l-a reţinut pe pastorul american Andrew Brunson, pe care l-a acuzat de activităţi teroriste.

„Este o problemă judiciară. Brunson a fost reţinut pentru terorism. Pe 12 octombrie va avea loc o nouă audiere şi nu ştim ce va decide tribunalul, iar politicienii nu vor avea niciun cuvânt de spus”, a declarat recent Erdogan.

Dacă va fi găsit vinovat, Brunson – care neagă acuzaţiile – ar putea fi închis pentru 35 de ani.

Preşedintele american, Donald Trump, înfuriat de reţinerea lui Brunson, a dispus dublarea taxelor pentru importurile de aluminiu şi oţel din Turcia începând cu luna august. Turcia a răspuns prin creşterea taxelor pentru importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA. Drept urmare, lira turcă a scăzut cu 40% în acest an.

Share
819 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *