Emigranții din Rusia trimit cei mai mulți bani acasă

Şapte din 10 dolari SUA intraţi în Republica Moldova pe canalul transferurilor prin bănci în favoarea persoanelor fizice în 2013 au provenit din Federaţia Rusă, informează Moldpres.

transferBanca Naţională a Moldovei (BNM) precizează într-un comunicat, că ponderea transferurilor de mijloace băneşti din Rusia s-a ridicat în anul trecut la 68.0 la sută din totalul remitenţelor de 1 miliard 608.98 milioane de dolari SUA.

Ei transferă acasă bani cîştigaţi în această ţară atît în euro sau dolari, cît şi în ruble, cota căreia a crescut considerabil în ultimul trimestru al anului 2013 la 37,2 la sută.

Peste 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de experţii locali. Potrivit Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în Rusia actualmente sînt angajaţi cu contract oficial de muncă 50 de mii de moldoveni, alţi 49 de mii activează în bază de patente.

Serviciul Federal de Migraţiune de la Moscova a anunţat recent că circa 21,5 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar alţi 288 mii au fost incluşi în grupul de risc.

Share
447 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *