Dumitru Ursu: Schimbarea unui președinte de bancă nu e cea mai importantă problemă în activitatea acesteia

ursu-dumitruEu nu cred că schimbarea președintelui MAIB e cea mai importantă problemă în activitatea unei bănci. Schimbarea managementului este un lucru absolut real, normal, când au loc adunările generale ordinare când, din timp, se pregăteşte o schimbare în activitatea băncii”. Declaraţia aparţine preşedintelui Ligii Bancherilor din Republica Moldova, Dumitru Ursu şi a fost făcută pentru postul de radio Europa Liberă.

Preşedintele Ligii Bancherilor din Republica Moldova a reacționat astfel la întrebarea despre solicitarea unui grup de acționari Moldova Agroindbank de a demite președintele acestei instituții.

Dumitru Ursu susține că „dacă activează în cadrul legal, atunci sigur că au dreptul, conform legislaţiei în vigoare, societăţilor pe acţiuni, Legea instituţiilor financiare de a convoca o astfel de şedinţă a adunării generale unde pot fi puse în discuţie orice chestiuni, inclusiv la organele de conducere ale băncii.”

Ieri un grup de acționari MAIB s-a adresat Guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu cu o scrisoare deschisă în care se menționează următoarele:

„În legătură cu informaţiile dezvăluite referitor la numeroasele cazuri de abuz şi corupţie, comise de către conducerea MAIB, noi, acţionarii MAIB, Vă rugăm să interveniţi imediat în situaţia creată pentru a preveni furturile de la bancă şi devalorizarea acţionară. Conducerea MAIB evită să dea explicaţii acţionarilor, ignorând cerinţele legitime de transparenţă în principiile şi metodele de conducere actuale şi strategice. Potrivit informaţiilor noastre, banca este implicată în mod sistematic în acte de spălare de bani în volume destul de mari, fapt ce pune în pericol reputaţia instituţiei şi imaginea sa pe piaţa internaţională.

De asemenea Vă rugăm să luaţi măsuri interne pentru a preveni încercările conducerii MAIB să influențeze persoanele responsabile din cadrul BNM prin intermediul ameninţărilor, mitei şi altor metode „murdare” şi ilegale. Dispunem de informaţii despre numeroase cazuri de negocieri şi încercări de corupere a oficialilor din cadrul BNM cu scopul realizării intereselor exclusiv personale al preşedintelui MAIB, d-na Natalia Vrabie.

Sperăm că această adresare va fi percepută corect de către Dvs. şi imediat vor fi luate măsurile necesare pentru a asigura transparenţa şi legitimitatea acţiunilor întreprinse de către conducerii băncii, în special de către preşedintele ei, d-na Natalia Vrabie”./moldova.org

Share
3.650 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *