Drăguţanu: Decizia guvernului în privinţa BEM a fost soluţia optimă

dragutanu-dorinDecizia guvernului în privinţa Băncii de Economii (BEM) a fost soluţia optimă, susţine guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu, iar astfel de decizii au fost luate şi în alte state pentru a reduce cheltuielile bugetare.

“Practica arată că dacă este posibilă rezolvarea problemei la o bancă anumită cu o pierdere minimă pentru buget, în diferite țări s-a mers pe calea atragerii capitalului privat în acest scop”, a declarat Dorin Drăguţanu într-un interviu pentru Infotag.

Acesta a adăugat că BNM a examina şi o altă soluţie, considerată cea “ideală”, dar pentru aceasta statul ar fi trebuit să investească cel puţin un milliard de lei. “Cea ideală consta în creșterea substanțială a capitalului ВЕМ, să zicem, cu 1 mlrd. lei, proporțional cu participația statului, modificarea completă a managementului cu condiția garantării independenței acesteia de structurile de stat, revizuirea produselor bancare și a business-ului băncii. După toate acestea, când se va instaura o situație bună pe piață și situația băncii se va redresa, să găsim un investitor strategic cu o reputație bună care să achiziționeze ВЕМ la un preț bun”.

În plus, potrivit lui Drăguţanu, nu era sigur că parlamentul ar fi acceptat să aloce un miliard de dolari, dar nici nu exista garanţia că situaţia BEM s-ar fi ameliorat într-adevăr. “Îmi vine greu să-mi imaginez cum Ministerul Finanțelor vine în parlament și cere 1 mlrd. lei pentru ВЕМ. Da, acum mulți spun că banii pentru capitalizarea băncii puteau fi găsiți. Dar cum să facem aceasta în realitate? Ba și garanție că situația la bancă s-ar fi redresat nu există. Aici mereu este prezent riscul”, a declarat guvernatorul BNM.

Drăguţanu însă consideră că acţionarii privaţi ai băncii vor întreprinde toate acţiunile pentru dezvoltarea Băncii de Economii. “Noi la BNM considerăm că dacă acționarii privați ai ВЕМ s-au hotărât să capitalizeze banca și managementul acesteia, prin urmare au multe motive ca să redreseze situația de la bancă”, a adăugat el.

Share
5.366 Vizualizari

One comment on “Drăguţanu: Decizia guvernului în privinţa BEM a fost soluţia optimă

  1. Nic says:

    Solutia cea mai buna ar fi fost demisia Guvernatorului BNM si deschiderea unui dosar penal la BEM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *