Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfînt a fost comemorat la Chişinău

stefanPremierul Iurie Leancă, speakerul Igor Corman, deputaţi, membri ai Cabinetului de Miniştri, au depus, în dimineaţa zilei de astăzi, flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul capitalei, cu ocazia împlinirii a 509 ani de la trecerea în nefiinţă a marelui domnitor.

Primii la monument au venit reprezentanţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, în frunte cu Vladimir Voronin. La eveniment au mai participat liderul PLDM Vlad Filat, conducători ai instituţiilor publice centrale şi locale, conducerea Primăriei capitalei, reprezentanţi ai PSRM.

Premierul Iurie Leancă a declarat după depunerile de flori că tot ceea ce a făcut Ştefan cel Mare este un exemplu care poate fi urmat şi care trebuie să ne ghideze în activitatea de astăzi. „Este cel mai mare domnitor pe care l-a avut Principatul Moldovei în istoria sa. A reuşit, într-o perioadă extrem de tumultoasă, să domnească aproape 48 de ani, a reuşit să transforme Principatul Moldovei într-o insulă de stabilitate dar şi de rezistenţă, să administreze această ţară într-o manieră exemplară, a reuşit, printr-o diplomaţie extrem de iscusită, să facă astfel încît de opinia Principatului Moldovei să ţină cont regatele vecine. El ne-a dat o lecţie de demnitate”, a subliniat Prim-ministrul.

Ştefan cel Mare şi Sfînt a domnit în Moldova între anii 1457 şi 1504, fiind apreciat pentru acţiunile sale excepţionale întru apărarea integrităţii teritoriale a ţării, dezvoltarea multilaterală a ţării şi apărarea credinţei, prin zidirea unui număr mare de mănăstiri şi biserici. În urma unui sondaj de opinie şi a dezbaterilor publice care au durat jumătate de an, în 2006, Ştefan cel Mare a fost desemnat cel mai mare român al tuturor timpurilor.

Share
2.380 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *