deschide.md: AMBASADA BENTLEY. Mașini de milioane cu numere diplomatice moldovenești la Moscova

ambmas8Zeci de mașini prețul total al cărora depășește cu ușurință cifra milioanelor circulă cu numere diplomatice moldovenești prin Moscova. Echipa Deschide.md s-a deplasat în capitala Rusiei unde a realizat o investigație la această temă.

Mercedes, Bentley, Skoda – sunt doar câteva mărci ale mașinilor care circulă prin capitala Rusiei cu numere diplomatice oferite ambasadei Republicii Moldova de către autoritățile moscovite. Nici garajul Guvernului şi nici cel al Parlamentului moldovenesc nu se pot lăuda cu asemenea bijuterii pe patru roţi, iar o misiune diplomatică – poate. Ministerul de Externe Rus ne-a răspuns la o solicitare expediată prin poştă şi ne-a explicat franc – maşinile cu numere diplomatice aparţin Moldovei sau cetăţenilor moldoveni angajaţi ai misiunii noastre diplomatice, iar GIBDD (Inspectoratul de Stat al Securităţii Traficului Rutier) – este instituția care eliberează numerele diplomatice la cererea ambasadei.

Din pozele de mai jos, adunate la Moscova, reiese un lucru foarte interesant şi anume că ambasada Republicii Moldova a făcut uz de dreptul de a obține numere diplomatice de zeci de ori. Pentru diferite mașini care mai de care mai luxoase.ambmas9
ambmas7

Însă nu doar luxul maşinilor pune în gardă, ci şi numărul mare al acestora. La fel şi faptul că unele dintre ele sunt văzute în permanență fiind parcate în fața unei companii petroliere din Moscova. Este vorba despre sediului companiei Itera Group, care se află pe strada Севастопольский проспект, 28/1 din capitala Rusiei.ambmas6ambmas2

Ne-am deplasat la fața locului şi ne-am convins că în parcarea imensă din faţa companiei cu pricina sunt parcate maşini cu numere diplomatice din mai multe ţări. Printre acestea erau maşini care aparţin Ambasadei Belarusului şi a Armeniei. Seria 147 77 nu se afla printre ele.

Poate nu am ales noi momentul potrivit să vizităm sediul companiei al cărui vizitator fidel, spun

sursele noastre, ar fi omul de afaceri Ilan Şor, dar aceleaşi surse ne dau asigurări că maşinile cu numere diplomatice ale Ambasadei Moldovei se află aproape zilnic acolo. Mai mult ca atât, se pare că nu numai Ilan Șor s-ar plimba cu numere diplomatice prin Moscova și în special prin fața companiei Itera, dar și soția acestuia – interpreta Jasmin.

Mai mult ca atât, tânărul om de afaceri, care este cunoscut ca fiind una dintre persoanele care finanţează partide şi politicieni moldoveni, face uz de numerele diplomatice şi în afara capitalei Ruse. Mai jos puteţi vedea câteva poze făcute deja în Moldova.

Anume cu acestea se plimbă Ilan Şor şi Jasmin. Culmea este că o fac nu doar la Moscova unde probabilitatea să fie surprinşi este mai mică, ci chiar în Chişinău, sfidând deschis bunul simţ, fără să-şi facă griji că ar putea fi văzuţi.

Să revenim însă la Moscova. Reprezentanţii Itera Grup, companie în faţa sediului căreia sunt văzute des maşinile lui Ilan şi Jasmin, nu au vrut să ne ofere prea multe informații despre maşinile parcate în faţa sediului lor. Aceştia au refuzat să ne spună ceva, motivând prin faptul că nu pot divulga datele personale ale clienţilor lor. Unicul lucru pe care ni l-au spus este că nici o maşină a Itera Group nu are numere diplomatice, iar cele parcate în faţa sediului sunt ale clienţilor companiei. Reiese că Ilan Şor sau vreun angajat al ambasadei Republicii Moldova este client al companiei petroliere sau partener de afaceri. Despre Itera Group, dar şi multe altele vom relata însă în partea a doua a investigaţiei noastre.

Acum să tragem cu un ochi prin lista angajaților Ambasadei Republicii Moldova. Echipa este una numeroasă – 12 persoane angajate. Cifra este însă mult mai mică decât cea a mașinilor cu numere diplomatice cu seria 147 77 care circulă prin Moscova, în jur de 60 de automobile.

Ambasador – E.S dl Andrei GALBUR

Vitalii URECHEAN – Ministru-consilier

Eduard MELNIC – Consilier

Andrei COSTIN – Secretar I (cooperare culturală, învăţămînt, ştiinţă)

Valeriu MANEA – Secretar II (protocol, mass media)

Petru TIŞACOV – Consilier

Igor CIBOTARU – Secretar II

Leonora MOROŞAN – Secretar II

Anatol PATRAŞCU – Consilier/Consul

Alexei ŢURCAN – Secretar I

Veronica TIMOFTI – Şefa cancelariei

Lilia EREMEEV – Contabil-şef

Potrivit legilor, inclusiv celor ruseşti, maşinile de mai sus trebuie să le aparţină în exclusivitate persoanelor din acestă listă. Aşa spun cei din GIBDD-ul rusesc. Pozele de mai sus demonstrează însă că nu doar aceştia ar putea fi transportaţi cu maşinile în cauză, sau în cel mai bun caz, că fiecare angajat al ambasadei are câteva maşini la dispoziţie, printre acestea numărându-se şi unele care depăşesc preţul de 200 de mii de euro.

Printre angajaţii ambasadei se numără şi Vitalii Urechean – fiul actualului preşedintel al Curţii de Conturi. Nu am putut afla care dintre maşinile din pozele de mai sus îi aparţin pentru că nu am putut lua legătura cu domnia sa. Sunt foarte ocupaţi funcţionarii Moldoveni de la Ambasada Republicii Moldova la Moscova… Să fie oare salarizaţi chiar atât de bine de către Ministerul de Externe, Sau poate Ministerul nostru de externe are în dotare câteva maşini marca Bentley ? Încercăm să aflăm pe cale oficială de mai multe săptămâni, adică din momentul în care am expediat la adresa serviciului de presă al Ministerului de Externe o solicitare în care rugăm să ni se prezinte mai multe informaţii :

Câte mașini are Ambasada Republicii Moldova și Consulatul Republicii Moldova în Federația Rusă.

Solicităm lista integrală a mașinilor care aparțin Ambasadei și persoanelor cărora le sunt distribuite.

Câți agajați au Ambasada Republicii Moldova și Consulatul Republicii Moldova în Federația Rusă.

Când au fost acordate numerele diplomatice pentru vehiculele care aparțin misiunii noastre diplomatice ?

Când a fost acordat de GIBDD ultimul număr de înmatriculare pentru Ambasada și Consulatul Republicii Moldova.

Există numere diplomatice cu seria 147 77 acordate unor terțe persoane?

Răspunsul oficial se lasă aşteptat deocamdată. Lucru care nu ne-a încurcat însă să aflăm detalii şi pe alte căi. Dar despre asta în partea a doua.

 

 

 

Share
2.982 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *