Deputaţii găgăuzi au votat pentru DEMITEREA lui Formuzal

gagauzia2Deputaţii Adunării Populare a UTA Găgăuzia au votat vineri, 15 noiembrie, pentru demiterea Comitetului Executiv al autonomiei. În urma audierilor, cu votul a 25 de deputaţi din cei 30 prezenţi, a fost adoptată decizia privind demiterea Comitetului Executiv. La vot au participat fracţiunile Partidului Democrat, Partidului Comuniştilor, Liberal-Democraţilor şi câţiva parlamentari independenţi, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Adunării Populare a UTA Găgăuzia, în cadrul sesiunii speciale, deputaţii au audiat, în conformitate cu Regulamentul de activitate al Adunării Populare, raportul comisiei juridice, prezentat de către Ivan Burgudji, care a lansat o serie de acuzaţii la adresa başcanului Mihail Formuzal. Ulterior başcanul a oferit explicaţii vizavi de acuzaţiile care i-au fost aduse. În urma audierilor, a parvenit propunerea de a pune la vot chestiunea privind demiterea lui Mihail Formuzal, pentru care au votat mai mult de 1/3 din deputaţi (19), inclusiv din fracţiunea PDM (15), 3 deputaţi independenţi şi unul din PCRM.

Potrivit Regulamentului, împuternicirile conducătorului autonomei pot fi sistate în cazul nerespactării de către acesta a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia, a legilor locale şi a hotărârilor Adunării Populare. La votul secret pentru demiterea lui Mihail Formuzal au participat 20 de aleşi ai poporului. Un deputat a votat împotriva demisiei, iar 19 — pentru.

Deputaţii au votat ulterior pentru numirea şefului interimar al executivului autonomiei. Potrivit Regulamentului Găgăuziei, interimatul funcţiei urmează să fie preluat de către primul adjunct, dar, pe motiv că mai devreme Comitetului Executiv i-a fost acordat vot de neîncredere, au fost puse la vot două candidaturi – cea a lui Valeri Ianioglo, prim-vicepreşedintele Comitetului Executiv, şi a Irinei Zelenskaia, şefa Departamentului Justiţie. Cu 19 voturi a fost aprobată candidatura Irinei Zelenskaia.

Hotărârea Adunării Populare va intra în vigoare după publicare în buletinul oficial Express Kanon, iar corpul de deputaţi se va reuni în plen pentru a stabili data referendumului privind acordarea votului de încredere conducătorului autonomiei, conform prevederilor legale.

Share
847 Vizualizari

3 comments on “Deputaţii găgăuzi au votat pentru DEMITEREA lui Formuzal

  1. Sasha says:

    Formuzal e acel om care a strins coada intre vine si incearca sa faca polemizare si birfe, fiind sigur de faptul ca increderea in personalitatea sa e scazuta a atacat mai intii PDM ca apoi sa-i faca vinovati in toata problema iscata!!! Insa e clar ca aceasta a fost un joc care de fapt a determinat APG sa ia masuri directe pentru a exclude haosul care dorea acesta sa-l aduca in Gagauzia!!!

  2. Radu Danila says:

    nu ma intereseaza pentru ce au votat deputatii de acolo, ma indigna faptul ca la noi comunistii se baga peste tot si isterizeaza societatea, deja si in Gagauziua au inceput a lucra talibanii lui Tkaciuk pentru ca nu le-a reusit revolutia de la Chisinau…. eu vreau stabilitate in fiecare raion din tara

  3. Carolina says:

    Demult trebuia sa fie demis un astfel de mafiot ,caci dumnealui isi face doar propriile interese si nu-i pasa de realitatile si starea in care treiesc cei din Gagauzia . Trebuie sa vina la conducerea UAT Gagauzia oameni sanatosi si binevoitori atunci vor fi si rezultate frumoase in cadrul societatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *