Deputații din Moldova și-au făcut publice veniturile

bani-dolariLiderii fracțiunilor parlamentare, precum și alți deputați din Moldova și-au făcut publice veniturile. Potrivit datelor făcute publice, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat (PLDM), Valeriu Streleț a obținut venituri salariale de la locul de muncă de bază în mărime de peste 148 mii lei, iar soția acestuia, Aurelia Braguța a obținut peste 36 mii de lei din activitatea de lector universitar. Plus la aceasta, soția deputatului a mai primit alte peste 124 de mii de lei în calitate de manager al unui proiect.
În afară de salariu, Valeriu Streleț a declarat venituri în sumă de 4 milioane de lei – dividende din activitatea SRL ”Bioprotect”. Plus la aceasta, deputatul a vândut două automobile „Mitsubishi” și „Toyota”, ambele din 2008. În urma acestei tranzacții, Streleț a mai obținut 272 mii lei. În locul celor două mașini, deputatul și-a procurat una nouă cu anul de producție 2012 –  Audi Q5 и VW Tuoareg, pentru care a achitat 1 milion 625 mii lei. Streleț este proprietarul a câtorva terenuri evaluate la 349 mii lei, dețiune 2 apartamente în Chișinău și o sacă la sol care a fost dată în exploatare anul trecut, fiind evaluată la peste 2 miln. de lei. Liderul fracțiunii PLDM are depozitați în conturi bancare 7 mii de euro și circa 60 de mii de lei.

Liderul fracțiunii parlamentare PL, Ion Hadârcă a obținut venituri din salariu în sumă de peste 140 mii lei. Deputatul a mai obținut venituri de peste 42 mii lei de la publicația ”Știința”.

Președintele fracțiunii Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov a obținut venituri la locul de muncă de bază în sumă de 142 mii lei. El deține un automobil BMW din 2007. Soția lui Diacov, Tatiana deține un lot de teren sub o construcție din capitală pe care l-a achiziționat în 2005 și care a costat 382 mii de lei. Totodată, ea mai dispune de un apartament la Moscova cu o suprafață de 69,1 metri pătrați. Apartamentul a fost procurat în anul 1986. Soții Diacov au depozitați în conturile bancare 6 mii de euro, 16 mii de dolari SUA și 91 mii de lei. Tatiana Diacov este proprietara ziarului ”Novoe Vremea”.

Președintele fracțiunii Partidului Comuniștilor (PCRM), Maria Postoico a declarat venituri de la locul de muncă de bază în sumă de 122 mii de lei și venituri din plata pensiei de peste 98 mii de lei. Soțul acesteia a obținut venituri din plata pensiei în mărime de peste 31 mii de lei. Lui îi aparțin câteva terenuri agricole în satul Buțeni, raionul Hâncești,  care valorează mai bine de 6 mii de lei. Maria Postoico deține două apartamente în Chișinău – una procurată în anul 1995, iar alta încă nu a fost dată în exploatare. Ea mai deține acțiuni la fabrica de produse chimice.

Președintele Parlamentului, liderul PDM – Marian Lupu a primit venituri din salariu de peste 171 mii de lei, veniturile soției sale au constituit 40 de mii lei. El deține un apartament în capitală de 136 metri pătrați evaluat la 1 miln. 222 mii lei, de asemenea, un garaj.

Președintele PL, Mihai Ghimpu a declarat venituri de peste 127 mii de euro, iar veniturile soției sale, care activează la Ministerul Culturii, au depășit 95 de mii de lei. Anul trecut, deputatul a primit dividende din activitatea SRL ”Eurosim” în sumă de 315 mii de lei. De asemenea, a ridicat un premiu din partea Uniunii Teatrale în mărime de 2 mii de lei. Mihai Ghimpu deține un apartament de 63 de metri pătrați șu un automobil Mercedes din  2005.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin a ridicat de la locul de muncă de bază, peste 100 de mii de lei, veniturile din plata pensiei au constituit circa 95 de mii de lei. El dispune de un apartament cu suprafața de 232 de metri pătrați aveluată la 1 mln. 8884 mii lei. De asemenea, liderul PCRM deține terenuri în Corjova, Dubăsari, Pârâta și comuna Budești. Plus la aceasta, Voronin este proprietarul a două case în Corjova și Pârâta evaluate la 210 mii lei. În conturile bancare, fostul șef al statului păstrează 800 mii de lei, 20 de mii de dolari SUA și 9 mii de euro. De asemenea, deține acțiuni în valoare de peste 5 miln. de lei la Banca de Finanţe şi Comerţ.

Potrivit legii, toți deputații, miniștrii, funcționarii de stat, judecătorii și procurorii sunt obligați să depună declarațiile pe venit până la 31 martie. Declarațiile sunt publicate pe site-ul instituției unde activează semnatarii. Ministrul în exercițiu, Vlad Filat nu și-a publicat, deocamdată, declarația cu privire la venit.

Share
4.550 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *