Declarația Coaliției Pro-Europene despre situația din Găgăuzia

Partidele din Coaliția Pro-Europenă au difuzat o declarație comună în legătură cu acțiunea care s-a produs ieri, 2 februarie 2014, în UTA Găgăuzia:

 start_1151439Acțiunea în sine, numită de organizatorii ei drept „referendum”, a fost declanșată din rațiuni strict politice, nu are niciun temei legal și nu poate avea niciun fel de consecințe juridice.

Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia dispune de toate drepturile constituționale de a se dezvolta nestingherit, de rând cu celelalte unități teritorial-administrative ale țării, și de a oferi cetățenilor Republicii Moldova, care locuiesc în această regiune, toate drepturile și libertățile necesare, inclusiv cele de care aunevoie pentru a-și păstra identitatea etnică.

Autoritatile din Gagauzia au ignorat cu desăvârșire posibilitatea de a afla opinia oamenilor pe căi legale, ignorând procedurile Comisiei Electorale Centraleși legislația cu privire la referendumuri. Acțiunea din 2 februarie s-a bazat exclusivpe manipularea opiniei publice.

Cei care au stat în spatele acestei acțiuni incearca sa compromită ideea de autoritate legala in Republica Moldova, care este o garanție pentru fiecare cetățeanși pentru stat. Ignorând normele legale, arhitecții și organizatorii așa-zisului referendum au antrenat, în mod cinic, cetățenii din comunitățile locuite prepondrent de găgăuzi în niște aplicații politice cu scopuri electorale meschine.

Obiectivul major al forțelor implicate în organizarea acestui referendum ilegal este mult mai larg decât acțiunea din raioanele de sud și țintește destabilizare situaţiei pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În acest context,constatăm că cea mai mare parte din responsabilitatea pentru situaţia creată o poartă Partidul Comuniștilor. Această formaţiune a susţinut deschis ideea referendumului, pentru care a pregîtit din timp terenul prin acţiunile sale anterioare de nesupunere civică din 2010, aşa-numitul congres civic din 2011, campania de subminare a simbolurilor statului, subminarea activităţii instituţiilor statului, dezbinarea pe criterii etnice a societăţii, promovarea separatismului.

Facem apel către cetățenii Republicii Moldova să nu se lase induși în eroare sau antrenați în activități ilegale, provocate cu rea-intenție de elemente care urmăresc învrăjbirea cetățenilor și destabilizarea situației din țară.

Republica Moldova s-a angajat ferm pe calea integrării europene și cetățenii ei vor simți în cel mai scurt timp rezultatele multiple ale acestei opțiuni. În câteva luni regimul de vize cu Uniunea Europeană va fi abolit. Procesul de integrare în UE va aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre, indiferent delocația lor geografică sau de apartenența lor etnică.

Ne exprimăm încrederea că instituțiile abilitate ale statului vor acționa hotărât și adecvat pentru a nu admite multilpicarea acțiunilor ilegale și destabilizarea situației intrene din Republica Moldova.

Share
682 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *