Decizia BNM l-ar putea lăsa pe Veaceslav Platon în afara luptei pentru controlul Victoriabank?

Astăzi guvernatorul Băncii Naționale – Dorin Drăguțan a anunțat că BNM a blocat dreptul la vot în cadrul Adunării  Generale a acționarilor. Este vorba despre două grupuri de acționari care dețin împreună circa 30% din acțiuni. Conform șefului Băncii Naționale, această decizie se încadrează în eforturile pentru sporirea transparenței acționariatului instituțiilor bancare, informează moldova.org.

Victoriabank_politik_md„Ieri am luat o hotărâre care arată atitudinea serioasă a BNM față de netransparența în domeniul acționarilor din sistemul bancar. Decizia vizează blocarea pachetului de control a două grupuri de acționari din cadrul băncii Victoriabank” – a spus Drăguțanu.

”Urmează să vedem care va fi atitudinea instituțiilor vizate. Noi am adunat probe că aceștia acționează fără permisiunea Băncii Naționale. Ei au coordonat și au cumpărat în mod netransparent pachete nesemnificative” – a menționat guvernatorul.

Decizia Băncii Naționale a fost anunțată chiar în ziua când trebuie să aibă loc ședința Adunării Generale a acționarilor Victoriabank, aflată în top 3 cele mai importante bănci din țară. Potrivit guvernatorului ”mersul adunării este problema acționarilor și a băncii. Obligația noastră este de a comunica băncii care sunt acționarii cu drept de vot și care sunt acționarii fără drept de vot, având în vedere că a fost încălcată legislația. Mingea este acum pe teritoriul corporativ”.

Anterior, în cadrul unui interviu acordat Agenției Infotag, directorul general al Victoriabank a declarat că ea personal și banca în general sunt ținta unui atac denigrator și a lăsat să se înțeleagă că instituția bancară ar putea cădea pradă unui atac raider în spatele căruia s-ar afla controversatul om de afaceri și fost deputat – Veaceslav Platon.

În cadrul unei emisiuni fostul premier Ion Sturza a făcut aluzii la faptul că Veaceslav Platon se autodenumește ”raiderul numărul 1 din CSI”. Deși Sturza nu a făcut aluzie directă la Platon, presa de la Chișinău a scris că ar fi vorba anume de acesta. Comentând acuzațiile care i se aduc în cadrul emisiunii Fabrica de la PublikaTV din 15 februarie 2012, Veaceslav Platon a lăsat să se înțeleagă că fostul premier moldovean se referea nume la el. Anterior fostul președinte a Curții Economice de Apel – Aurel Colenco a confirmat că a reprezentat în cadrul adunării Victoriabank interesele companiei ASITO despre care se spune că ar fi controlată de același Veaceslav Platon.

 

Share
1.114 Vizualizari

One comment on “Decizia BNM l-ar putea lăsa pe Veaceslav Platon în afara luptei pentru controlul Victoriabank?

  1. Vasile says:

    Platon e smecherul care a facut asemenea scheme negre si cu 1-2 ani in urma, oare chiar nu e posibil de prins asta nicidecum????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *