De ce s-au scumpit carburanții?

Devalorizarea monedei naționale, precum și criza din Ucraina sunt două motive care au stat la baza scumpirii carburanților, la numai o lună de la majorările de prețuri. Petroliștii afirmă că și lipsa unui director la ANRE ar fi influențat această decizie, citează portalul Eco.md.

pompa_01_548eac4ae4Potrivit noilor prețuri,  un litru de benzină la unele stații PECO a crescut ușor pînă 18,80 lei, iar motorina s-a scumpit cu aproape 70 de bani pentru un litru, ajungând să coste în unele benzinării 17,68 lei.

Majoritatea dau vina pe deprecierea evidentă a leului faţă de dolar, din ultima perioadă, în condițiile în care toate achizițiile de combustibil se fac peste hotare în dolari SUA.

Aceștia argumentează prin faptul că preţurile la carburanţi sunt fixate de operatorii de pe piaţă şi în funcţie de cererea şi oferta de pe piaţa internaţională, tensiunile din Ucraina au fost un alt argument invocat de petrolişti pentru scumpirea carburanţilor.

Petroliştii au notificat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică la o zi după ce şeful instituţiei, Victor Parlicov, a fost demis în urma unei hotărâri luate de Curtea de Apel la privind efectuarea unui control la ANRE, în legătură cu securitatea informației secrete.

Amintim, că ultima dată petroliştii au scumpit carburanţii în medie cu 50-60 bani în ianuarie curent, motivându-şi atunci decizia prin majorarea cu zece la sută a accizelor la carburanţi.

Share
659 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *