De ce Rusia nu este interesată să alipească Transnistria

“Rusia oricum intervine în Transnistria de peste 20 de ani, dar o alipire este puțin probabilă. Nu se va întampla cu Republica Moldova, ceea ce s-a întamplat cu Crimeea, deoarece Rusia nu are nici un interes în momentul de față să-și alipeasca Transnistria”, a declarat pentru wall-street.ro, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al Romaniei.

slide_136106_46341(1)În opinia lui  “Republica Moldova ar trebui să se aștepte la o serie de presiuni din partea Rusiei în contextul în care va căuta să urgenteze integrarea în Uniunea Europeana. Sunt mecanisme de presiune de care Rusia se foloseste de ani de zile, precum pretul gazelor și importurile de vinuri și fructe.”.

Moldova a depus eforturi pentru integrarea în UE în ultimii ani, de a scăpa de presiunea Rusiei, iar rusilor le-a fost destul de greu în a combate aceste inițiative ale fostelor state sovietice. Dar, Vladimir Putin nu este cu siguranță necalculat în decizii și nu-și va asuma rolul unui “făuritor iresponsabil de imperii”. Pe de altă parte, țările din vest, prin “imperiul media” occidental, se folosesc de acest conflict pentru a-și crea un avantaj economic și politic și mai mare față de Rusia.

Asadar, este puțin probabil ca Rusia sa-și doreasca o anexare a Transinistriei în actualele circumstanțe internaționale, deoarece regiunea ar deveni astfel o enclava izolata pentru Rusia și nu o va putea proteja militar. Cu toate acestea, în cazul în care alte regiuni din sudul Ucrainei ar opta să adere la Rusia, anexarea Transnistriei ar deveni un proiect mult mai fezabil.

 

Share
815 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *