De ce nu ar trebui să faci poze în momentele importante din viaţă?

Dacă vrei să îţi aminteşti mai bine vizita la un muzeu vestit sau orice alt eveniment important din viaţă, asigură-te că nu iei aparatul de fotografiat cu tine. Acesta este sfatul oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Fairfield după ce au analizat aşa numitul „efecte de deteriorare asociat fotografierii”, un fenomen psihologic ciudat prin care încercarea de a păstra vie o amintire deteriorează chiar capacitatea de a forma amintiri.copil-foto

Noul studiu, care a fost publicat în jurnalul Psychological Science, indică faptul că fotografiile realizate cu o cameră digitală sau cu smartphone-ul îi pot face pe fotograf să formeze o amintire vagă despre obiectul asupra căruia se concentrează. Comparativ cu un observator care nu face fotografii, fotograful va avea o amintire mai slabă.

Pentru a analiza această problemă, oamenii de ştiinţă au ales un eşantion de studenţi care au luat parte la un experiment în cadrul Muzeului de Artă Bellarmine. Participanţii au fost rugaţi să noteze observaţii despre un anumit obiect folosind fie fotografia, fie prin observaţie pură. Ulterior, a doua zi, fiecare participant a fost rugat să descrie obiectul.

Hankel a descoperit că, spre deosebire de cei care doar observaseră obiectul, indivizii care îl fotografiaseră îşi aminteau obiectul cu o acurateţe mai scăzută. „Rezultatele indică un efect de deteriorare asociat fotografierii. Dacă participanţii au fotografiat fiecare obiect ca un întreg, ei şi-au amintot mai puţine obiecte şi mai puţine detalii legate de acestea şi de locaţia acestora în muzeu”, a mai explicat Hankel.

Se pare că fotografiile afectează formarea amintirilor forţându-l pe fotograf să treacă experienţa obiectului ţintă printr-un act secundar. Cu alte cuvinte, creierul fotografului trebuie să perceapă atât obiectul, cât şi actul de a-l fotografia.

Deşi acest studiu este limitat la spaţiul din muzeu, Henkel este convinsă că fenomenul se aplică în toate contextele.

Descopera.ro

Share
622 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *