Curtea Constituțională s-a expus asupra procedurii de înaintare a unui candidat la funcția de premier

Curtea Constituțională a examinat astăzi o sesizare depusă la finele lunii aprilie de şeful statului, Igor Dodon, cu privire la dreptul președintelui de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care parlamentul nu are o conducere. Magistrații au decis că acesta nu poate înainta o candidatură la funcția de premier, fără un parlament funcțional, comunică MOLDPRES.

Înaltul for a menţionat că președintele R. Moldova nu poate înainta un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale parlamentului. Magistrații au specificat că imposibilitatea întrunirii parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea preşedintelui de a desemna un candidat pentru funcţia de premier.

Curtea a reţinut că sintagma cel puţin două solicitări de învestitură nu presupune în mod obligatoriu desemnarea aceleiași candidaturi.

Anterior şeful statului a anunţat că va cere CCM să ofere o interpretare clară a faptului dacă șeful statului are dreptul să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, în cazul în care parlamentul nu are o conducere și nu este în măsură să adopte nicio lege în lipsa unei majorități parlamentare.

Share
247 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *