Cumătrism de nivel înalt la Departamentul Instituţii Penitenciare. De ce tace Procuratura?

justitieDepartamentul Instituţii Penitenciare (DIP) rămâne în continuare centrul unui scandal judiciar şi de cumătrism, după ce ministrul justiţiei Oleg Efrim l-a numit pe un apropiat al familiei sale la conducerea instituţiei. Din această cauză bugetul statului a fost prejudiciat cu sute de mii de lei, iar aproape toată fosta conducere a instituţiei a fost silită să demisioneze, pentru a fi puşi în funcţie oameni apropiaţi noului director şi anturajului săi, şi care au un trecut dubios, potrivit unei investigaţii publicate pe blogul cugetliber.wordpress.com

Primul lucru pe care l-a făcut Oleg Efrim în calitatea sa de ministru al justiţiei a fost demisia directorului Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Vadim Cojocaru. Fără întrunirea Colegiului Ministerului Justiţiei, Oleg Efrim l-a numit în calitate de director general interimar pe cumătrul său, Veaceslav Ceban, potrivit investigaţiei.

Ex-directorul DIP, Vadim Cojocaru, l-a acţionat în judecată pe ministrul Efrim pentru faptul că l-a demis illegal, a câştigat procesul şi bugetul de stat a fost obligat să-i plătească peste 200 mii lei. Neglijenţa ministrului justiţiei Oleg Efrim a cauzat statului un prejudiciu considerabil, dar, în mod surprinzător, susţin autorii, din partea Procuraturii Generale nu a urmat nici o acţiune.

Noul șef „interimar” al DIP, Veaceslav Ceban, este cel care a instrumentat toate dosarele de prelucrare operativă la MAI faţă de oponenţii politici ai regimului comunist. La indicația lui au fost interceptate telefoanele lui Serafim Urechean (pe acest fapt a fost pornită cauza penală cu nr.2010018072, pornită în privința subalternului lui Ceban Veaceslav – Stas Caraman, care a depășit atribuțiile de serviciu la indicațiile șefului). Cauza se examinează în judecătoria Centru din mun. Chişinău.

După numirea lui Veaceslav Ceban în fruntea DIP, din cadrul sistemului penitenciar a fost silită să demisioneze sau au fost concediați 95% din echipa managerială a sistemului. Au fost înlocuiţi toți șefii de direcții din  aparatul central.

Veaceslav Ceban a schimbat toți șefii de  penitenciare, în locul lor fiind numiți foștii polițiști, colaboratori SIS, foşti procurori, toți cu un trecut dubios. Din 2011 şi pînă în prezent, în sistemul penitenciar au fost angajate    mai multe persoane cu derogări de la condițiile legale de angajare, prevăzute de Legea cu privire la sistemul penitenciar nr.1036-XIII din 17 decembrie 1996. ”Astfel, din momentul numirii în funcția de director general DIP a lui Veaceslav Ceban, a fost creat un sistem ilegal de transferare a polițiștilor  pensionați,  cu încălcarea  procedurilor de angajare  și a criteriilor de selectare, fără a ține cont de starea sănătății, vîrsta candidaților, studiile deținute, cît și capacitățile morale și calitățile personale”, menţionează cugetliber.wordpress.com.

Share
3.366 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *