Cum vrea PLDM să scape de dosare

Filat_LaPartid_PrivescLa mai puţin de un an de la ultima reformă a fostului Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, transformat în Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), reformă care a fost salutată de Uniunea Europeană, Partidul Liberal Democrat doreşte reîntoarcerea CNA în subordinea guvernului, în contextul în care mai mulţi miniştri ai PLDM au fost în vizorul instituţiei în ultimul timp.

Potrivit unui proiect elaborat de deputaţi PLDM, CNA ar urma să treacă în subordinea guvernului, iar directorul acestuia va fi numit şi eliberat din funcţie de primul ministru. La fel, cei doi directori adjuncţi ai Centrului ar urma să fie numiţi de guvern, potrivit proiectului înregistrat marţi, 30 aprilie.

Amintim că în 2012 fostul CCCEC a trecut printr-un amplu proces de reforme, acesta fiind una din condiţiile Bruxellesului pentru trecerea Republicii Moldova la o nouă fază în procesul de negocieri pentru liberalizarea regimului de vize. Proiectul, prin care fostul CCCEC a fost transformat în CNA şi a trecut în subordinea parlamentului a fost votat la sfârşitul lunii mai 2012. Modificările respective, care au fost consultate şi de experţi europeni au fost făcute pentru a asigura o mai mare independenţă Centrului şi pentru a-I permite să ancheteze funcţionari guvernamentali, asta în situaţia în care potrivit unor studii, dintre instituţiile statului de rang înalt, în guvern există cea mai mare corupţie.

PLDM şi liderul formaţiunii, fostul premier Vlad Filat au criticat recent de mai multe ori CNA, după ce miniştri liberal-democraţi precum Veaceslav Negruţa şi Andrei Usatîi au fost declaraţi ca bănuiţi pentru abuz de serviciu. Mai mult, Filat i-a interzis la un moment dat accesul în clădirea guvernului directoului Centrului, Viorel Chetraru, după ce instituţia l-a reţinut pe şeful fiscului Nicolae Vicol pe corupţie şi abuz în serviciu. Ulterior, au fost difuzate interceptări ale convorbirilor telefonice, în care Vicol primea indicaţii de la mai mulţi funcţionari PLDM, şi în special de la Filat.

Potrivit unor experţi, proeictul PLDM vine în contextual în care funcţia de premier îi aparţine acestei formaţiuni, care doreşte să deţină controlul Centrului Anticorupţie.

Share
3.672 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *