Cum va fi tras la răspundere investitorul străin, dacă nu își respectă obligațiile

aeroportContractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost făcut public. Conform acestui document, statul poate să tragă la răspundere compania care va administra Aeroportul, dacă aceasta nu îți va respecta obligațiile, sumele provenite din penalități și amenzi urmând a ajunge în bugetul statului.

Compania care a câștigat concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău s-a angajat, prin contract, să facă investiții de minimum 244,2 mil. EURO pentru modernizarea aeroportului, în trei etape. Contractul de concesiune între statul moldovean și compania concesionară stipulează termene clare pentru începerea și finalizarea fiecărei etape a lucrărilor de modernizare, precum și penalități pe care compania le va suporta, în caz contrar.

Astfel, pentru întârzieri la finalizarea lucrărilor de construcție pe care le presupune prima etapă a modernizării, statul moldovean va putea cere concesionarului daune de câte 200 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Pentru cea de-a doua etapă, daunele se ridică la 400 EURO pentru fiecare zi de întârziere. În sfârșit, pentru întârzieri la lucrările din cea de-a treia etapă, daunele plătite de companie vor crește până la 700 EURO pentru fiecare zi de întârziere.

Mai mult, compania concesionară garantează investițiile pe care și le-a asumat prin contract prin constituirea unei garanții de bună execuție a contractului. Investițiile aferente fiecărei etape de modernizare sunt asigurate printr-o sumă de bani. Astfel, garanția pentru prima etapă de modernizare este de 5 000 000 EURO, iar pentru celelalte două etape, compania garantează cu câte 1 000 000 EURO.

Amintim că firma care va gestiona Aeroportul promite să modernizeze infrastructura și tehnica, să creeze noi locuri de muncă și să transforme Aeroportul din Chișinău într-un nod de trafic aerian în regiune.

Share
906 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *