Cum poate fi eficientă procuratura

gurin2-timpulPentru o activitate eficientă a Procuraturii Generale este nevoie şi de dotările necesare, de care acum nu dispune, declară procurorul general Corneliu Gurin într-un interviu oferit Ziarului de Gardă. Acesta mai susţine că trebuie schimbată şi mentalitatea oamenilor.

Spre exemplu, “dotările criminalistice ale organelor de drept rămân a fi destul de reduse, nu ţinem pasul cu progresul tehnico-ştiinţific şi, la acest capitol, chiar rămânem cu mult în urma colegilor din alte ţări. Spre exemplu, de foarte mult timp se vorbeşte despre necesitatea achiziţionării şi funcţionării adecvate a unui laborator modern de expertiză ADN. Este o necesitate stringentă, dar aşa şi nu-l avem, suntem nevoiţi să apelăm la serviciile altor ţări, iar aceasta înseamnă termene extinse, costuri ridicate şi – în ultimă instanţă – ineficienţă. La investigarea unui caz complicat fiecare minut contează, iar noi pierdem luni de zile din cauza unor dotări tehnice precare”, a declarat Corneliu Gurin.
Şi problema controlului la ieşirea-intrarea pe teritoriul R. Moldova este una importantă, mai ales prin teritoriul necontrolat de autorităţile oficiale ale statului, potrivit procurorului general. În câteva zeci de minute o persoană poate ajunge la Chişinău dintr-o zonă necunoscută şi necontrolată, poate comite anumite acţiuni şi poate pleca iarăşi într-un teritoriu necontrolat.

Gurin consideră că şi oamenii ar trebui să-şi schimbe mentalitatea şi să ajute organele de drept. ”Aş releva drept problemă şi pasivitatea cetăţenilor, mulţi preferă să treacă pe partea cealaltă a drumului ori să-şi închidă geamurile dacă aud ţipete în stradă, în loc să reacţioneze şi să comunice organelor de drept. Probabil sunt şi alte motive. De aceea e bine de vorbit pe fiecare caz în parte, pentru că și cauzele ineficienței pot fi total diferite”, a relevat Corneliu Gurin.

Share
1.941 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *