Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei

Creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc astăzi, 13 decembrie, pe Sfântul Apostol Andrei. Zeci de enoriaşi au mers în această dimineaţă la biserică pentru a asista la Sfânta Liturghie şi a se ruga pentru sănătate.

big-crestinii-ortodocsi-de-rit-vechi-il-sarbatoresc-pe-sfantul-andreiSfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Potrivit tradiției, Sfântul Apostol a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci și a murit ca martir la Patras. Moaştele Sfântului Andrei s-au păstrat în Cetatea Patras până în anii 356-357, când împăratul Constanţiu le-a aşezat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, cu ocazia slujbei sfinţirii, după restaurare.

Această zi este considerată un fel de început al iernii, în special, al sărbătorilor de iarnă.

Tradiția spune că de Sfântul Andrei, fetele pot afla cine le va fi soț dacă în noaptea de ajun pun sub pernă 41 de boabe de grâu, bărbatul care le fură în vis fiind ursitul. Fiind cunoscută și ca Noaptea Strigoilor, se spune că în noaptea de Sfântul Andrei tocurile de la uși și cele de la geamuri trebuie unse cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.

Potrivit Întreprinderii de Stat Registru, numele Andrei şi derivatele acestuia sunt purtate în ţara noastră de peste 77 de mii de persoane, dintre care peste 70 de mii sunt bărbaţi.

TRM

Share
585 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *