Creştinii ortodocşi de stil vechi intră în Postul Crăciunului. Ce nu se permite în această perioadă

Creştinii ortodocşi de stil vechi intră, de astăzi, în Postul Crăciunului. Acesta durează 40 de zile, până la Crăciun, şi îşi are originea încă de la începuturile creştinismului.загруженное

Iniţial, acest post era de şapte zile, dar în 1166 perioada a fost extinsă până la 40 de zile, prin decizia Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, Luca.

Potrivit canoanelor bisericeşti, în timpul acestei perioade creştinii se abţin de la produsele din carne, lapte şi ouă. Regulile prescrise de Biserică pentru Postul Crăciunului sunt destul de aspre. Totuşi, în prezent, doar călugării postesc potrivit tuturor canoanelor stabilite, iar mirenilor li se dă dezlegare.

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că greşeşte cel care crede că postul este doar reţinerea de la mâncare. Potrivit lui, adevăratul post este lepădarea de rău, evitarea mâniei, stăpânirea poftelor şi încetarea defăimării şi a minciunii.

Postul se încheie în ajunul Crăciunului şi nu se mănâncă până la ieşirea primei stele. Răsăritul acestui astru este simbolul ce a anunţat naşterea lui Hristos.

Publika

Share
653 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *