Creștere fulminantă a exporturilor în R. Moldova

Volumul comerțului extern al Republicii Moldova s-a majorat cu aproape 20% în anul 2017, fiind înregistrate creșteri atât la importuri, cât și la exporturi. Totuși, datele reprezintă doar o revenire la situația de până la criza din 2015 în ceea ce privește exporturile, în timp ce volumul importurilor nu a atins cifrele înregistrate la începutul acestui deceniu.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 2,4 miliarde de dolari, cu 18,6% mai mult decât în 2016. Aproape 2/3 din totalul exporturilor moldovenești au ajuns pe piața Uniunii Europene, în timp ce ponderea exporturilor în CSI a scăzut sub 20 la sută.

Expertul Viorel Chivriga explică acest trend prin faptul că Republica Moldova și-a consolidat pozițiile pe unele piețe și a diversificat aria geografică a comerțului său extern.

„S-a revenit la niște poziții pe care le-am deținut anterior, iar în sectoarele de producere – agricultură, industrie – apar niște rezultate stabile. În același timp, apare o schimbare a direcției geografice – și pe exporturi și pe importuri, geografia comerțului internațional devine una mai extinsă. E un lucru firesc, care aduce ceva normalitate în domeniul comerțului.”

Și volumul importurilor s-a majorat – cu 20%, depășind 4,8 miliarde de dolari. Aproape jumătate din mărfurile importate de Republica Moldova provin din UE, iar un sfert din CSI.

România a fost și în 2017 principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu un volum al schimburilor de aproape 1,3 miliarde de dolari, în creștere cu peste 20% față de 2016. Urmează Rusia cu 726 de milioane de dolari, în creștere ușoară de aproximativ 7%, Ucraina – 577 de milioane de dolari, Italia – 567 de milioane, Germania – 556 de milioane de dolari.

Creșterea din 2017 a comerțului extern nu e decât o revenire la situația de până la criza economică din anii 2015-2016, susține expertul Veaceslav Ioniță. El prognozează pentru anul 2018 o continuare a acestui trend, însă într-un ritm mai redus.

„Ce mai probabil ritmul de creștere va fi mai scăzut decât în 2017, an în care doar am recuperat nivelurile atinse în anii 2013-2014.”

Potrivit datelor statistice, exporturile din anul trecut au atins nivelul anilor 2013 – 2014, în timp ce importurile încă nu au ajuns la cifrele înregistrate în anii 2011-2014, când depășeau 5 miliarde de dolari.

Guvernul prognozează o creștere medie a exporturilor cu 6,7% în următorii trei ani și a importurilor cu 6 la sută.

Share
1.535 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *