Copiii din R. Moldova duc lipsă de asistenă logopedică

În ultimul timp tot mai mulţi copii au tulburări de limbaj şi necesită ajutorul unui logoped, însă pe piaţă se constată un deficit de specialişti. Subiectul a fost discutat la o conferinţă internaţională privind metodele de înlăturare şi de prevenire a defectelor de vorbire. Specialiştii susţin că asistenţa logopedică este esenţială în special pentru copiii de vârstă preşcolară.

Nadejda Tamciuc are o practică de opt ani în calitate de logoped la Serviciul de asistenţă psihopedagogică din raionul Ialoveni. Ea spune că în ultimul timp ajutorul logopedului este din ce în ce mai solicitat.

„Venim cu recomandări în a dezvolta aparatul de articulaţie a copilului, respiraţia, mobilitatea buzelor, limbii, maxilarelor pentru a facilita mai uşor pronunţia copilului. Se simte foarte mult lipsa specialiştilor este foarte mare nevoie ca în fiecare localitate ca să se afle un logoped ca şi un psiholog bineînţeles”, spune logopedul, Nadejda Tamaciuc.

„E foarte solicitată această specialitate din cauză că numărul copiilor cu tulburări de limbaj, cu cerinţe educaţionale speciale, anual este în creştere”, a declarat șeful Catedrei de Psihopedagogie al UPSC, Andriana Ciobanu.

Conferinţa internaţională se va desfăşura timp de două zile şi prevede mai multe sesiuni, unde vor fi prezentate realizările obţinute în asistenţa logopedică, dar şi câteva activităţi practice.

„Asistenţa logopedică este esenţială în special pentru copiii de vârstă preşcolară şi şcolară mică şi ne dorim să avem pe această dimensiune specialişti cât mai calificaţi. Tulburările de limbaj sunt frecvente, deseori chiar insuficient conștientizate de părinţi şi educatori”, a specificat directorul Centrului Republican de Asistență Pshiopedagocică, Virginia Rusnac.

În vara acestui an, Direcţia Municipală Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, a semnat un ordin prin care, începând cu noul an de studii, grădiniţele din Chișinău erau obligate să angajeze un logoped.

Share
707 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *